Oeioei …

… Al zolang geleden dat ik nog iets op mijn eigen blog schreef!
Dat komt zeker omdat mijn collega-bloggers allemaal zo actief zijn, dat ik een dagtaak heb om te reageren. Grapje. Al zijn jullie wel goed op dreef. Fijn, dan heb ik leesvoer.

Eigenlijk ben ik vooral bezig geweest in tuin en keuken. De tuin heeft een volledige beurt gekregen. De meeste lege plekken zijn nu min of meer gevuld (nieuwe aanplant moet natuurlijk wat ruimte krijgen om te groeien, van daar dat min of meer). Alles weer eens netjes aangeharkt. Vijfvingerkruid en klaverzuring gewied. Djees, daar geraak je niet vanaf! Sinds deze namiddag is het vooral genieten. Vanavond hoef ik geen water te geven. Gisteren heeft alles een goeie zeup gekregen. En morgen wacht ik eerst even af of het niet verzuipt. Er is onweer op komst, naar ’t schijnt, en dat kan een natte besogne zijn.

In de keuken ben ik vooral bezig geweest met jam maken. Rabarber/aardbei en aardbei/abrikoos. Tien potten van elk. Klassiekers en qua smaak weer goed gelukt, al zeg ik het zelf. Probleemstelling: geen van beide soorten wou echt goed indikken. Ook geschikt als coulis, dus. Dan moeten we maar een “bavetje” aandoen om te eten …

Tussenin werd er ook nog met Jeppe gewandeld en met de hulp van de app Obsidentify ontdekten we dat er in de bermen zeldzaamheden te vinden zijn waar in de tweede helft van dit jaar waarschijnlijk een hoop bagger gegooid wordt om – godbetert – een golfterrein aan te leggen.

Het begin van volgende week belooft nogal friskes te zijn. Dan ga ik dus ’s avonds niet op de loer liggen met mijn camera, zoals de afgelopen 2 avonden. Eerst kreeg ik telkens een schitterend recital van een begaafde zanglijster. Een paar (of waren het er drie?) vleermuizen verzorgden een luchtballet. Daarna werd het donker, stil en nagelbijten. Door niet alleen de vaste cameraval te gebruiken, maar zelf ook op wacht te zitten met een handcamera, ben ik erachter gekomen dat we waarschijnlijk één residentiële egel hebben en minstens één toevallige (?) passant.  “Onze” egel is vermoedelijk een zwanger vrouwtje aan de omvang en de vermoeide stap te zien. Maar eergisteren schoot er een kleiner, fijner exemplaar over de tegels. Een jong van vorig jaar? Een mannetje? Pfff … Ge denkt toch niet dat ik stekeltjes ga tellen, he …?

De tweede helft van de week moeten we weer wat minder koud weer krijgen. Misschien dat ik dan mijne winterfrak uit de kast haal om te zien of de egelparade in de tuin verdergaat. Want tegen een uur of elf, halftwaalf wordt het toch wat fris aan de vis. En met dat groen nachtlicht heb ik teveel reflectie om vanachter de glaswand te werken.

We zullen zien, zei de blinde…

 

10 gedachtes over “Oeioei …

 1. MyriamC 9 mei 2020 / 18:49

  Hoe leuk zeg, egels in de tuin.
  Confituur met aardbeien dikt bij mij ook niet goed. Zelfs als ik er iets van pectine bij doe, of gelfix suiker gebruik blijft hij te lopend. Ik maak dat dus ook niet meer. Ik vind het leuk om te experimenteren met niet zo’n voor de hand liggende combinaties. Heb al veel speciallekes gemaakt van Madam Confituur.

  Like

 2. Affodil 9 mei 2020 / 18:57

  Ik had ook geleersuiker en extra pectine gebruikt, maar ik heb dat nog eens gehad: mij niet kunnen houden en te vroeg op ’t seizoen begonnen. Ge moet daar echt fruit van “de laatste pluk” voor gebruiken en dan kan je zelfs die van aardbeien boven je hoofd omkeren.

  Ik experimenteer ook graag. Ik doe bij eender welke jam altijd een halve kaneelstok, 2 anijssterren en de rasp en het sap van 1 limoen (ik heb niet zo graag citroen: te scherp). Maar nu had ik bij de aardbei/rabarber een takje munt meegekookt en bij de abrikozen 2 kernen van abrikoospitten. Ik schrijf altijd op wat ik er in geflanst heb en achteraf ook een beoordeling of opmerking (zoals nu: te dun, langer wachten op rijp fruit).

  Madam Confituur?

  Like

   • Affodil 10 mei 2020 / 06:35

    Bedankt, Myriam! Ik ga vandaag veel te lezen hebben!

    Zelf kreeg ik van mijn schoonzusje deze tip: Minibijbel Inmaken, Catherine Atkinson & Maggie Mayhew, Veltman uitgevers, ISBN 978 90 483 0827 9 . Ook een leuke!

    Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek 9 mei 2020 / 20:14

  Je bent goed op dreef.
  Echt leuk met die egels in de tuin. Dat wordt weer camerawerk?

  Like

  • Affodil 9 mei 2020 / 22:15

   Er staat er weer een opgesteld (de vaste). Misschien ga ik straks nog wel met de handcamera, als ik niet kan slapen. Probleem is: als Jeppe mee in de veranda gaat, moet ik de glazen pui dicht houden of hij blaft de kindjes van hiernaast wakker. En dan is het lastig filmen met de reflectie van het groen nachtlicht op het dikke glas. Als er een rijtje waarnemingen zijn, plak ik ze aan elkaar en plaats ze weer op mijn blogje.

   En op het eigenste moment is de beslissing gevallen: geen handcamera vanavond, want Jeppe is veel te opgewonden.

   Geliked door 1 persoon

  • Affodil 10 mei 2020 / 09:43

   Dank je. Op het ogenblik schijnt de zon en ziet het er niet naar uit dat er direct regen op komst is. De temperatuur is ideaal voor een wandeling (check) of een fietstochtje (als je de rit om verse broodjes meetelt: check). Wat de rest van de dag brengt is afwachten.

   Like

 4. Menck 10 mei 2020 / 13:14

  De tuin heeft regen nodig, en veel. Doch dat zit er niet meteen in.
  Hier druppelt het ondertussen wat, maar wie enigszins kan zigzaggen, loopt zo tussen de druppels door.
  Komende week: frisser, minder zon maar droog.

  Nee, de tuinen zullen het erg lastig beginnen te krijgen. Als dat aanhoudt tot de zomer is het, zonder menselijk ingrijpen, zelfs grotendeels om zeep.

  Like

  • Affodil 10 mei 2020 / 18:25

   Reken maar dat hier de mens zal ingrijpen. Gietersgewijs IPV de sproeier urenlang te laten spuiten, maar het is wat het is: droog

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.