K(W)oningsdag …

Vandaag is K(W)oningsdag in Nederland. Normaal gaat Nederland dan grandioos door het oranje of blauw-wit-rode lint van nationale trots en koningsgezindheid (?). Er worden volksspelen georganiseerd, er is van alles te doen voor de kinderen. Zelfs het gebak is met oranje suikerglazuur of marsepein bedekt. Geen gekkigheid is mijn nieuwe landgenoten te gek. Dit jaar is het een wimpel-vlag-dag op een laag pitje.

Toch kan je goed zien waar de inwijkelingen wonen, want daar wordt zelden gevlagd. Aangezien veel inwijkelingen in onze buurt net als wij van net over de grens komen, is dat geen wonder. Wij zijn niet zo van het vlagen, tenzij de Rode Duivels doorgaan in één of ander groot tornooi (en de vlaggen gratis bij een vracht van een bepaald bier geleverd worden).

Ook wij zijn nooit van het vlaggen geweest. “Thuis” wist je begot niet meer welk laken je buiten moet hangen: een gestreept, een met een uit de kluiten gewassen zwarte kat erop of met een stuk pluimvee. Je zou voor minder sterren gaan zien. Van die gele op een blauwe ondergrond. Of nog beter: een met een kleurige zonnige regenboog erop.

Bij ons blijft de vlaggentoeter op de gevel dus leeg. Maar helemaal zonder empathie kan je toch niet tussen die gastvrije buren blijven wonen. Dus al van bij de eerste koningsdag die we hier meemaakten, heb ik altijd iets oranje in huis of in de tuin. De eerste keer stonden er oranje tulpen voor het raam. Het tweede jaar groeiden er oranje viooltjes in de ruif aan het tuinhuis. Vorig jaar bloeiden er oranje tulpen en ranonkels in de bloembakken langs de oprit. Dit jaar zijn de ruiven en bakken aan de oprit getooid met oranje petunia’s en ijzerkruid. Het is gewoon fleurig, toch? Al vieren we niet mee, we worden er wel vrolijk van. En ik hoef tenminste niet naar zwarte bloemen te gaan zoeken …

koningsdagboeket

 

12 gedachtes over “K(W)oningsdag …

 1. MyriamC 27 april 2020 / 19:54

  Ik vind dat altijd wel mooi om te zien, die eensgezindheid, feestvreugde en koningsgezindheid (?). Wij Belgen zijn daarin zo koel. Ik zelf ook hoor. Wij vlaggen niet, hebben niet eens een vlag(getje) in huis.

  Geliked door 1 persoon

  • Affodil 27 april 2020 / 20:04

   Wij hebben door al die politieke verdeeldheid ook geen eigen identiteit meer als volk, he? Ik trek het hier nu in een zwans, maar zeg nu zelf: welke vlag moet je nu uithangen? Voel je je nog Belg? Ben je Vlaming in hart en nieren? Ben je Waal in hart en nieren? Hébben onze Duitstalige landgenoten wel een vlag? Wanneer hang je die was dan buiten? Als de Rode Duivels het goed doen! Want dat is zowat het enige wat ons land nog bindt. Dàt en het pijnlijke gevoel van gekrulde tenen als de regering een persconferentie geeft …

   Geliked door 1 persoon

 2. djaktief 27 april 2020 / 19:57

  Ben niet zo koningsgezind maar de driekleur vandaag toch uitgestoken omdat met vlaggen ook de saamhorigheid werd ondersteund.

  Like

  • Affodil 28 april 2020 / 08:08

   Ik heb ook mijn reserves bij het achter een vlag marcheren. Ik ben net te laat geboren om zelf de gevolgen mee te maken, gelukkig. Maar de manier waarop dit hier een volksfeest is, dat is wel leuk om te zien.

   Like

  • Affodil 28 april 2020 / 08:09

   Ik zie het ook niet gebeuren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.