Bijna af …

Als we nog lang in ons kot moeten blijven raakt de tuin helemaal af. Als een tuin ooit helemaal af geraakt, tenminste.

(Eer)gisteren goed doorgewerkt (té volgens mijn rug) en nu kan het groeien. Ik wacht nog op een paar struikjes die ik besteld heb en dan is het welletjes geweest voor dit jaar. Ik had de hand gelegd op de vurig oranje Incalelie voor in de grote kuip aan de lounge. Pas thuis ontdekte ik dat die eigenlijk de juiste afmeting zou moeten krijgen voor het plaatsje dat ik haar nu heb toegewezen. Er zijn nog variëteiten te krijgen die er van kleur bij passen en dus heb ik er nog 2 besteld. Als die in de grond zitten rest enkel het reguliere onderhoudswerk.

 

We hebben al trouwe tooghangers (mede dankzij het restant van de meelwormen, moet ik eerlijk toegeven).

 

 

13 gedachtes over “Bijna af …

  • Affodil 26 april 2020 / 16:55

   Het gaat duidelijk beter en gemakkelijker als het werk te behappen is. Vroeger was onze voortuin groter dan dit stuk. Voltijds werken met z’n twee, eerst de kinderen, dan de oudjes … Vóór het huis lag het er meestal redelijk bij, maar achteraan was het één en al ellende. Heerlijk veel schuilhoekjes voor alle dieren groot en klein, maar niet echt motiverend allemaal. Nu is tuinieren een hobby, toen was het hard labeur.

   Like

   • Matroos Beek 26 april 2020 / 18:10

    Ik ervaar het nog steeds als hard labeur. Het brengt mij geen ontspanning. Helaas. Maar ik vind het prachtig om te zien.

    Like

  • Affodil 26 april 2020 / 16:56

   Thx. Ik heb hier pas mijn groene vingers ontdekt, en Manlief heeft er nu ook de smaak van te pakken. Opeens is het geen zuchten en puffen meer, maar Leuk, met grote L.

   Like

 1. MyriamC 26 april 2020 / 16:59

  Poeh, het reguliere onderhoudswerk lijkt me een dagtaak op zich. Maar als het je hobby is, dan is het een fijne bezigheid.

  Like

  • Affodil 26 april 2020 / 17:39

   Als je de tijd hebt om het bij te houden valt dat dik mee. Elke dag een uurtje. Het is rustgevend, zo tussen de bloemen. En straks wordt het nog minder, want dan staan er verschillende groepen in volle bloei voor de rest van de zomer. Dan is de grond afgeschermd en komt er nog weinig vuil tussen. Dan is het vooral gieten en deadheaden.

   Like

 2. Menck 26 april 2020 / 19:56

  Ik heb toch één vraagje, en dat zal te groten dele beroepsmisvorming zijn: waarom laten jullie zoveel blote aarde tussen de plantengroepen? Dat is toch alleen maar om extra onderhoud vragen? Ikzelf pas zoiets althans nooit toe.
  Een border vind ik pas geslaagd als er een aaneensluitende groei is waardoor je geen aarde meer ziet. Als je met vaste planten werkt, bereik je zulk een resultaat al na een tot hooguit twee jaar.
  Pure nieuwsgierigheid, hoor. 😉

  Like

  • Affodil 26 april 2020 / 20:39

   Dat is ook niet de bedoeling, dat er zoveel plaats tussen is. Vandaar o.a. extra inca’s om naast die andere te zetten. En in het verhoogde bed moet ik nog een geschikte bodembedekker zetten. Daar is een grote chamaecyparis lawsoniana verdwenen. Die heeft tijdens de februaristorm van vorig jaar zijn letale krak gekregen. Er staan nu (nog niet zo goed zichtbaar op de beelden) 2 acers en een beverboompje. Maar die moeten nog groeien, natuurlijk. Daar moet dus ondergroei aangeplant worden. Ik denk aan maagdenpalm. Tenzij dat geen goed idee zou zijn? Verder is een grote plek kruipend zenegroen kompleet verdwenen. Vorig jaar had dat uitzonderlijk veel aantrok van knollenbladwespen. It’s gone! We hoopten nog dat het er in extremis door zou komen, maar op 1 (één!) onnozel blaadje na is er niets meer van over. Daar hebben we dat witte kiezelstrandje gedeeltelijk voor in de plaats gelegd, onder de droogparasol, want je moet geen hogere planten onder de lakens of zo hangen, anders zijn de stengels geknakt. Het kattenkruid gaat bijna bloeien, dat wordt een dichte bos. De steentijm is altijd wat later, dus daar zie je nog de rijtjes. En ik heb een paar onwilligen vervangen door nieuwe planten. Die vallen ook nog niet echt op: er is schoenlappersplant gekomen en 2 soorten pioenroos (Angel Cheeks en Shirley Temple) moeten op een paar plaatsen wat hoogte geven. Ook nog niet goed zichtbaar op de beelden: de kogeldistels en zilverkaars “Pink Spike”, wegens kruidachtig en dus nog maar in bladrozet. Het is op dit moment inderdaad wat meer werk, maar ze zijn speciaal gekozen i.f.v. bepaalde vlinder- en bijensoorten.

   Like

 3. Menck 27 april 2020 / 13:30

  Maagdenpalm is zeker een goed idee. Kies dan bij voorkeur voor de kleine soort (Vinca minor). Je hebt ze met blauwe, paarse en witte bloempjes.
  Kruipend zenegroen heeft vocht en schaduw nodig. Misschien was dat geen optie in jullie tuin?
  Bedankt voor de uitgebreide toelichting; nu heb ik een betere kijk op de zaak. 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.