“Een drinkebakske voor in den aquarium”…

Eigenlijk hoort deze titel bij een aprilgrap die collega’s van de marine biologie zo’n 40 jaar geleden uithaalden. Op die 1e april stuurden ze de schoonmaakster naar de pet shop om de hoek om een “drinkebakske voor in den aquarium”. Het mens was al buiten toen haar (toen nog) frank viel. Ze moest er zelf zo hard om lachen, dat haar eerste stop een sanitaire was en die kwam amper op tijd.

Ik moest er weer aan denken toen we vanmiddag (voorlopig) de werken in de tuin stopzetten. We hadden binnen 24u na levering van een voorgevormde PE-vijver dat “drinkebakske” geïnstalleerd. Niet in “den aquarium”, maar in de tuin. Zónder groot materieel. Eigenhandig.

IMG_20200411_140707

Manlief was gisteren al direct stenen beginnen uitbreken nog vóór de vrachtwagen van de leverdienst de straat uit was. Ik was nog niet half in huis na de boodschappen voor mijn moeder, of de indeling voor vandaag lag al vast: “als gij morgen met de hond gaat wandelen, dan begin ik al te graven”.

Ik had er een beetje een hard hoofd in, want onder dat oppervlakkige laagje zand zit een laag zeeklei. En het kan ferm en futuristisch klinken, maar met die bionische knieën die mijn halve trouwboek heeft laten steken, was ik er toch niet helemaal gerust in dat hij dat ging klaren zonder grote gevolgen.

Maar kijk, tegen lunchtijd stak die vijver op zijn plaats. En ja, wij hebben voor één keer alle regels van de eco-kunst aan onze laarzen gelapt. Om die drinkbak goed op zijn plaats te krijgen moet je die vullen met water. Wegens geen 1000l regenwater ter beschikking, hebben we de tuinslang aangesloten en de kraan opengedraaid. Dat had ik in de afgelopen jaren aan badwater uitgespaard door alleen nog maar – kort maar krachtig – te douchen.

Morgen Pasen. Die dag is me toch wat te hoog om veel zand te verzetten. Er gaat dus niet zoveel gebeuren in de tuin morgen. Ten ware dat ik de uitgebloeide kopjes van de narcissen ga afknippen. En een rondje langs alle planten doen om hun stand van zaken op te maken. Er zijn al wreed veel bloeiende planten en struiken. En de trage apostels zijn in het blad aan het komen. De nieuwe gasten van deze week zijn al gelijk fors in de groei geschoten.

Dinsdag efkes bellen om later op de week een containerke te huren voor een paar uur. Dan kan die hoop zand en klei weg en ligt het er weer wat proberder bij. Dan hebben we plaats om de kanten af te werken. En dan op een niet te druk moment naar het tuincenter om vijverplantjes. En een pomp. Niet te groot, alleen maar om het water wat te laten circuleren. Het waterornamentje naast het tuinhuis broebelt al hard genoeg.

Dinsdag gaat sowieso een dag worden om flink aan te pakken, want dan leveren ze ook nog 2m³ kiezel. Gelukkig in van die witte kabassen met lange oren. Die moeten we eerst wegwerken, vóór die container op de oprit kan.

Hoezo, verveling tijdens corona?

13 gedachtes over ““Een drinkebakske voor in den aquarium”…

 1. Haal maar voldoende zuurstofplanten en goede filterflora (gele lissen, bijvoorbeeld), want met zo’n klein vijvertje lijkt het me geen sinecure om het water helder te houden. Doch het moet gezegd: beslist een verrijking van de tuin, zo’n waterpartij.
  Jullie hebben overigens geluk dat aldaar de tuincentra open zijn. In België zijn alle kwekerijen en plantenwinkels (verplicht) dicht. Wie geluk heeft, treft een kwekerij die levert. En anders schiet de hovenier wel ter hulp, vaneigens. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Affodil

   Een goeie week geleden dacht ik nog: “Best wel een prioriteit: broodjeszaken dicht, tuincenter open”. Maar uiteindelijk: ik heb uit de supermarkt een stokbrood meegenomen en zelf smoskes gemaakt en ik ben naar het tuincenter geweest, heb plantjes gekocht en me 2 dagen kostelijk THUIS geamuseerd. Nog niet eens zo’n slechte strategie!

   Wat die lis betreft: zijn er soorten die niet te agressief wortelen? Want ik herinner me nog in Kruibeke dat die penwortels los door de plastic bakken groeiden. Ik heb geen zin om om de 2 jaar een vijver ion te graven …

   Like

   1. Je angst is geheel ongegrond, beste Affodil, want gele lis (Iris pseudacorus) heeft geen penwortel maar loopt uit op (onschadelijke) rhizomen, zoals je hieronder kunt zien:

    Gele lis wortelt dus hoegenaamd niet agressief en is totaal onschadelijk voor folie- of kunststofvijvers. De plant is bovendien een van de beste waterzuiveraars. Plant er een behoorlijk aantal van in een aparte filterzone. Die kun je vullen met lavastenen en de gele lis daar gewoon induwen. (Alwaar hij vrij vlot gaat wortelen.)

    Succes alvast!

    Like

 2. Marry

  Dat is een aanwinst in je tuin. Mooi. Inmiddels heb ik ook zo’n vijvertje, zonder bak, met water, zonder planten nog. In de rij krentenbomen er vlakbij hangt een vogelvilla die voor het eerst in drie jaar tijd wordt bewoond. Door een koppel kleine barmsijsjes. Er hangt nog een troepje gemengde barmsijsjes omheen. Ze voelen zich erg op hun gemak en ze maken nestmateriaal van de krentenbloesem. Het is een lust om te zien. En ook: ik heb zeldzame vogeltjes in mijn tuin. Of hoe gelukkig een mens kan zijn.

  Like

  1. Affodil

   In onze vorige tuin hadden we eerst een folievijver. Maar toen ontsnapte er een koe bij de boer rechtover. Beest verging van de dorst, want de boer sliep nog en had dus de drinkbak niet aangevuld. Have a guess: met 2 poten door de folie. Dan maar een vijver gemetst. Dat ging vlot, maar je moet hem ook nog waterdicht kunnen krijgen. Lukte met een duur maar goed product. Maar na een aantal jaar was er ergens een barst en konden we hem leegmaken en weer coaten. Daarna hield ie het uit tot wij weg waren.
   Nu hebben we gekozen voor een voorgevormde vijver, nadat we prijzen gevraagd hadden voor de aanleg van folie- en gemetste vijvers. Zagen we onszelf niet meer doen. Nou, voor die prijs ook niet. Dus was de keuze snel gemaakt. Nou ja, snel …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.