Intussen in de tuin …

“Blijf in uw kot! Ik méén het, hé!”

Maar aan dat kot … zitten een voortuin en een achtertuin. En daar is nu zo toch al het één en ander te beleven. Na een hele familie stormen die elk om beurt een weekend om zeep bliezen, zijn we nu in rustiger wateren gekomen. Een niet echt koude, maar wél natte winter = serieus wat wiedwerk om te starten. En het dient gezegd: het wachten op de eerste lentetekenen duurde niet eens zo lang.
Het verplichte huisarrest resulteert dus in onderhoudsklusjes en creatieve aanpassingen.

Zoals daar is: een uitbouw voor het egelhuis.
Vraag me niet of daar nu een egel in overwinterd heeft, want ik weet zoveel als jullie. Er was regelmatig beweging in de tuin. O.a. van een egel. Als we Jeppe zijn neus moeten geloven liep het spoor ook van vlak bij de veranda tot aan het egelhuis. Maar omdat we vóór de winter de hele egelslaapkamer vol dode bladeren gestouwd hebben, is nu niet te zien of de B&B ook dienst gedaan heeft. Als je het dak oplicht zit de kamer nog steeds vol bladeren. Nu is het best mogelijk dat onderin een knus holletje gemaakt is, maar het is nog wat vroeg om een indringend onderzoek in te stellen. Ik maak alvast de cameraval klaar. Als wíj méér weten, dan jullie ook, beloofd!

Nu hadden we vóór de winter al een voorlopige beschutte eetplaats geproduceerd ook, maar de nadruk lag hierbij vooral op “voorlopig”. Intussen is het restaurantje omgevormd tot een heuse blokhut. Ik weet niet of egels soms auto rijden of haardhout stapelen, maar aan de andere kant is er zelfs nog een soort carport gemaakt. 🙂 Daarvoor werd een deel van de stam gebruikt van de naaldboom die we hebben moeten omhakken.

IMG_20200402_134245

IMG_20200402_134317

Bezetting onbekend, interesse des te meer, want een merelman staat regelmatig ’s morgens op het dak van jetje te geven. Misschien worden ze wel goede buren …

De Drentse krentenboompjes en peperboompjes waren al een tijdje ongeduldig om zich te tonen.

Van de dwergappeltjes zal ik eens een betere foto moeten maken. De glansmispel staat te vlammen in de achtergrond. We zijn vertrokken!

Een eerste keer: mijn laurierstruikje staat in bloem. Nooit eerder gezien!

IMG_20200402_134648

En intussen is de berenjacht een hele hindernissenkoers geworden. Op de FB-pagina van het initiatief vond ik gisteren een opdrachtenlijst. Uitprinten en het klokje gebruiken als statief. Nog geen halfuur na “publicatie” hadden reeds 2 moeders een foto op hun gsm staan. Wel zo handig als je met je kroost op jacht bent. Anders kom je nooit verder dan die éne straat …

IMG_20200401_165509

 

 

 

11 gedachtes over “Intussen in de tuin …

  • Affodil 2 april 2020 / 14:59

   Dit jaar wij ook nog niet. Wél vóór de winter, dus. En Jeppe is tegenwoordig ’s avonds laat , als ik hem nog eens buiten laat voor een plasje, weer héél erg geïnteresseerd in die egelkast. Vandaar onze nieuwsgierigheid. Maar ik wacht op een antwoord van experts op mijn vragen omtrent noodzaak en geschikt tijdstip voor een schoonmaak van de kast. We willen geen jonge egeltjes verstoren en hun moeder nog minder. Anderzijds is het heel wel mogelijk de er een merelgezin in huist. Mogelijk ook al mét kluts. Die zet je ook niet zomaar op straat.

   Like

 1. Menck 2 april 2020 / 16:50

  Ziehier mijn geïmproviseerde egelburcht. Of er daadwerkelijk een diertje in overwintert(d heeft), weet ik niet, maar het ligt toch wel vol bladeren die ik er niet zelf heb ingelegd.
  Een carport zoals bij jou heb ik niet. Mijn egels zijn aangesloten bij Cambio, vermoed ik. 😉

  Geliked door 2 people

    • Marry 2 april 2020 / 17:40

     Naar beneden, dacht ik.

     Like

  • Affodil 2 april 2020 / 18:43

   Mooi!!! Wie wil er nu niet in zo’n egelburcht wonen?

   Like

 2. djaktief 2 april 2020 / 19:50

  Jouw laurier doet het beter dan de mijne. Ik heb die binnen gehaald maar er zit iets van ziekte in. Ik heb ook hard gewerkt maar alleen nog met de hogedrukreiniger.

  Like

  • Affodil 2 april 2020 / 22:26

   Die van mij heeft voor de eerste keer ook overwinterd in de serre. Eigenlijk stonden er in oktober al zo van die minuscule bolletjes aan. Leken eerder verdroogde knopjes of peperkorrels of zo. Ik had nooit verwacht dat daar nog iets van ging komen. En het is ook de eerste keer dat mijn laurier de lente haalt. Vroeger werd die dan zorgvuldig ingepakt in blaasjesfolie om niet te bevriezen. Maar dit is duidelijk beter.

   Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek 2 april 2020 / 22:31

  Vroeger hadden we iedere zomer een egel in de tuin. Op warme zomeravonden racete hij op en af. De laatste jaren hebben we hem niet meer gezien.

  Like

  • Affodil 2 april 2020 / 22:39

   In Kruibeke hadden we er ook een. En een paar jaar na elkaar ook jonkies, die behoorlijk clumsy deden als het huisvuil buiten stond. Ik zou er wat moois voor over hebben om weer zo’n speldenkussen door de tuin te zien scharrelen op min of meer permanente basis. Sorry Jeppe, wen er al maar aan!
   Deze namiddag nog contact gemaakt met Dierenlot om te weten wanneer we het huisje veilig kunnen schoonmaken. Wachten tot eind april, begin mei en dan hopen dat we geen merelnest verstoren.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.