Een huis vol geluiden …

“Het huis” is eigenlijk maar een deel van een gebouw. Het deel aan de straatkant is van de eigenaar. De achterbouw, die een stuk uitgebreid is met glaswanden en uitkijkt op het duin en de tuin is voor de gasten.

Wadseb is voorzien van alle hedendaagse gemakken, maar is ingericht in de stijl van het midden van vorige eeuw: een vrijstaande koelkast (in babyroze) met afgeronde contouren, een broodrooster en brooddoos in dezelfde stijl en kleur, een felrode keuken met zwarte ontbijttoog. Ook het meubilair doet denken aan de diners uit de tijd van James Dean en co. Door het vele glas is het er licht en gezellig. Het huis doet me glimlachen.

Als ik de eerste ochtend vroeg alleen in de woonkamer zit, hoor ik allerhande geluiden. Het borrelen en klotsen van water in een leiding, gevolgd door een zacht gezoem. Blijkbaar is de verwarming wakker geworden. Een zacht geknisper en gesnor. De koelkast “praat” zachtjes om de anderen niet te wekken.

Als ik later die avond nog wat foto’s zit te kijken op de laptop, hoor ik de vaatwasser te keer gaan. Blijkbaar is hij niet akkoord met de hem toebedeelde job, want hij bromt, kreunt en sist. Hij voert een lange, boze monoloog. Af en toe moet hij even nadenken en wordt het stil, maar dan heeft hij zijn gedachten weer verzameld en begint aan een volgend hoofdstuk. Tot hij met zijn werk klaar is en fluitend afsluit. Dan scheurt hij ver weg op het geluid van een zware racemotor.
Ik bedank hem beleefd en lach. Ik denk dat ik thuis die “praatjes” ga missen. Ons huis is nogal zwijgzaam, moet je weten. Met al die geruisloze hedendaagse toestellen ontbreekt er toch een beetje “ziel”.

 

 

7 gedachtes over “Een huis vol geluiden …

  • Affodil 22 oktober 2019 / 13:39

   Zwijg mij van koekoeksklokken!!! We zijn nog altijd gaatjes in de muren aan het stoppen waar de vorige eigenaar allemaal van die klokken hangen had. Die noemden ze hier in de buurt niet voor
   niets “de Zwitser”. Toen ze hier al verhuisd waren, hingen er nog 11. Die zijn pas bij de definitieve oplevering weggehaald.
   Kwam mijn man toch op een gegeven moment (we waren hier om opmetingen te doen voor de vloeren) op het onzalige idee om zo’n klok op te draaien en aan het “roepen” te brengen … Niet meer te stoppen. Eerst krijg je de slappe lach, maar na een halfuur krijg je daar bonkende hoofdpijn bovenop. De aannemer vond het ook allemaal grappig, maar na een tijdje heeft hij het kreng toch gewurgd.

   Like

  • Affodil 22 oktober 2019 / 18:43

   Zo voelde het echt. Ik heb daar dikwijls in mijn eentje zitten lachen om al die kreuntjes, pufjes en rateltjes. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 1. Matroos Beek 22 oktober 2019 / 22:31

  Heerlijk beschreven die gezellige, huiselijke geluiden. Ik hou er ook wel van. Zolang er maar geen klok hard gaat tikken of slaan. De regelmatige geluiden gaan snel irriteren.

  Like

  • Affodil 22 oktober 2019 / 23:02

   Dat klopt. Daar wordt ik ook nerveus van. Is trouwens een foltertechniek, he: de druppende kraan. Wordt iedereen op de duur knetter van, hoor.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.