Dat de herfst begonnen is, zeg ik je! Je hoeft niet eens je hoofd buiten te steken, een blik door het raam geeft al genoeg informatie.
Ik zou vandaag de andere helft van de voortuin beplanten met lavendel. Yep! pas aangelegd en al verandering van decor, je leest het goed. Die verrekte buurtkatten pikken eerst het egelvoer en dan gaan ze in de voortuin de sedums uitgraven om hun excrementen in het voormalige plantgat te deponeren. Het resultaat laat zich raden.
Ik kreeg uit verschillende hoeken de raad sterk ruikende planten te kiezen omdat kattenneuzen daar niet echt gek op zijn. Een border pal op het zuiden laat weinig keuze over, dus krijgen de olijfboompjes nu een voetbed van sterk ruikende lavendel. Zelfs ík kreeg het in de auto Spaans benauwd, zo hevig was de geur. Als dit niet helpt zie ik nog maar één mogelijkheid: cactussen met naalden van minstens 3-4cm. Intussen wacht ik even af tot de regen wat matigt. Ik maal niet om een druppel regen meer of minder, maar er zijn grenzen. Een douche neem ik graag in de intimiteit van de badkamer. Het zijn tenslotte ook geen waterlelies die ik gekocht heb.
En dus heb ik nu tijd om wat administratie weg te werken, de nieuwsbrief van de dorpsraad ineen te flansen, wat blogjes te lezen en er zelf eentje te produceren. Waarbij ik meteen refereer aan zo een stukje lectuur.
Hoewel ik dagelijks meer uren buiten ben dan in de vermelde challenge per week wordt gevraagd, vind ik het toch een initiatief om te delen, want misschien hebben jullie er wat aan. Ik ben ook wel nieuwsgierig naar de opdrachten die ze verzonnen hebben. En je kan ook kiezen voor opdrachten die kinderen de natuur laten ontdekken, this time of year. Met een herfstvakantie op komst, kan dat handig zijn. Die vakantie zelf valt waarschijnlijk net buiten de challenge, maar die tips heb je dan toch.
Dus: “ga mee naar buiten, allemaal”. Op die wielewaal kunnen we wel wachten tot we een ons wegen, maar een paar duizend brandganzen maken dat toch ook goed. Vind ik dan.
Ook ik profiteer van een halfuurtje droogte om mij buiten te wagen!
LikeLike
Ze worden wel schaarser, die halfuurtjes, dus heb ik mijn regenjas opgehaald bij de versteldienst (heb je met korte armpjes: altijd iemand nodig met een naaimachine).
LikeGeliked door 1 persoon
Die jas hangt bij mij ook niet ver uit de buurt.
LikeLike
Ben net binnen van twee uur wandelen met bejaarden in rolstoelen. Zelf kom ik meer dan genoeg buiten maar de senioren vonden het genieten.
LikeLike
Dat kan ik geloven!
LikeGeliked door 1 persoon
Toch jammer dat de aloude mottenballen niet meer in de handel verkrijgbaar zijn; een betere kattenschrik bestond er niet.
Oké, er zijn sinds kort weer mottenballen beschikbaar, nieuwe formule weliswaar, maar of die ook zo afdoend werken, weet ik niet. Misschien toch eens uittesten, Affodil?
LikeGeliked door 1 persoon
Echt? Hier bij Kruidvat zijn ze te krijgen. En die stop ik dan in de grond of wat? Ik ken dat trucje niet?
LikeLike
Het werkzame middel is kamfer. Dat zit nu niet meer in mottenballen maar is wel in andere vormen verkrijgbaar. Google “kamfer”. Google ook eens “katten uit de tuin houden” dan krijg je nog meer middelen voorgeschoteld. Garanties worden niet gegeven. Die mottenballen met kamfer werden dan langs de hele tuingrens gestrooid.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zou hier al blij zijn als ze uit de twee perkjes in de voortuin bleven. Achter het huis moet Jeppe maar baas spelen. 🙂
LikeLike
Ik onderschrijf ten dele wat Marry meedeelt. Alleen over de werkzame stof ‘kamfer’ heb ik mijn twijfels. De oude mottenballen werden uitsluitend uit de handel genomen omdat ze paradichloorbenzeen of naftaleen bevatten. Over het bevatten van kamfer vernam ik niets.
LikeLike
Zo heb ik het ook meegekregen, dus
LikeLike
Menck, het is zo dat de kamfer en naftaleen uit de oude mottenballen werden gehaald. De nieuwe mottenballen bevatten nu juist wel paradichloorbenzeen en voorheen dus niet. En het is inderdaad de kamfer waar de katten niet tegen zouden kunnen.
Goed, koffiedik of cacaobonendoppen in de perkjes strooien dan maar. Of toch een vorm van kamfer.
LikeLike
Jammer dat ik de hele dag ‘binnendienst’ had… Gisteren wel een eind door de regen gefietst met het regenpak aan.
Prachtige foto van de brandganzen!
LikeLike
Dank je. Er zaten er hier gisteren wel een 2000 op 1 akker! Altijd goed uitkijken naar akkers waar de maïs net is geoogst. Vooral akkers die dicht bij de Schelde liggen, want ze trekken niet echt de binnenpolders in, heb ik de indruk.
Overmorgen komen we jouw kant op voor de opendeurdag van Waterdunen!
LikeLike
Aha! Groot gelijk!
LikeLike
Ben wel een beetje down deze avond na het zien van de plannen voor de 300 huizen en 200 kampeerplaatsen die ons zullen omringen straks. En dan spreek ik nog niet over het hotel dat er ook nog zal verrijzen aan de rand van het gebied. De huisjes ogen mooi, maar ja, het stemt me triest. We waren hier de rust gewoon, ik vrees dat dat onherroepelijk verleden tijd zal zijn… Zaterdag zijn we uitgenodigd als bewoners van het gebied voor een receptie en persoonlijke rondleiding, maar ik kan het niet opbrengen. Het doet me teveel zeer.
LikeLike
Zijn die plannen echt niet meer tegen te houden?
(Vakantie in plastic huisjes is ook geen pretje = argument?)
LikeLike
Absoluut niet. Het is een feit. ☹️
LikeLike
‘Vind ik niet leuk’
LikeLike
Wellicht kun je ze een zeldzaam plantje of diertje laten vinden. Maar serieus, overal in Nederland worden duizenden bouwplannen stopgezet wegens stikstofuitstoot en dat bij jullie kan zomaar doorgaan?
LikeLike
Ja, dat dachten wij ook… We hadden nog goede hoop, maar helaas, gisteren viel het verdict. Het is zogenaamd ‘economisch noodzakelijk.’ Belachelijk. Hier is niemand werkloos. En als er al werk bij zal komen, is dat enkel voor onderhoudspersoneel en horeca. Ook daar vindt men niemand meer. Het valt niet te rijmen. Het is triest. Ook bij de haven bouwt men straks 460 dure flats. Alles wordt verkocht aan toeristen met geld voor een tweede optrekje. Als een huis in ons straatje wordt verkocht, dan is dat aan een toerist. Zo verliest een dorp zijn karakter en eigenheid. In ons gehucht staan 28 woningen waarvan er ondertussen 3/4 in handen zijn van toeristen – die het nog vaak laten verloederen ook. Jammer, zeer jammer.
LikeLike
Ik ben het helemaal met je eens. Het is triest en belachelijk. Een heel mooi stuk Zeeland gaat zo verloren. Een verlies voor heel Nederland. Ik leef met je mee.
LikeLike
Ik ga in elk geval mee met zo’n rondleiding en ben van plan hen het voorbeeld voor te leggen van wat er op Texel aan het gebeuren is: alles voor de mamon van het toerisme, ten koste van de leefbaarheid voor de bewoners en ook ten koste van wat dé aantrekkingskracht van het gebied uitmaakt. Bezoekers komen om de natuur en de stilte op te zoeken en omdat “genoeg nooit genoeg is” maakt men dat kapot. Blijft achteraf over: een verlaten spookdorp met verkommerende vakantiehuisjes, leegloop van een tijdelijk uit haar voegen gebarsten gemeenschap. Of het helpt, betwijfel ik, maar ik vind het wél mijn plicht dat te formuleren.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je. Alle beetjes helpen.
LikeLike