De zomer is gekeerd …

15 augustus is naar ons gevoel altijd al een keerpunt geweest. Vanaf dan gaat het echt steil bergaf met de zomer: de dagen korten voelbaar, het licht krijgt een andere kleur, in de lucht wordt al druk geoefend voor de spectaculaire septemberluchten.

Dit jaar is het niet anders. In de tuin is het vet van de soep bij de zomerbloeiers. Ik moet dringend eens met de snoeischaar overal langs gaan, want er zijn een aantal planten – zoals de floxen – die niet echt een meerwaarde zijn voor de natuur en die er nu maar triest bij staan. Zaadkoppen zoals van de zonnehoeden en de kogeldistels laten we staan, want daar komen nog lekkerbekken op af. Sommige plantenbakken en hangkorven zijn aan hun laatste bloei toe. Er zijn er zelfs al een paar leeg gemaakt.

En ook wat de snoei van heesters betreft moet ik mij eens even verdiepen in wat nu kan/moet en wat voor na de winter is. Alleszins de vlinderstruiken moeten even een opknapbeurt krijgen om de bloei te verlengen.

De wespen zijn naar mijn idee talrijk en lastig. Altijd een beetje je hart vasthouden met iemand met een ernstige allergie in huis. Hier en daar liggen al dode of stervende bijen. Voor hen zit het werk erop. Er is een verschuiving aan de gang in de vlindersoorten die de tuin nu bezoeken. Koninginnepages heb ik al even niet meer gezien, koolwitjes zijn er nog volop, atalanta’s, distelvlinders en kolibrivlinders ook, van een paar soorten moeten we nog uitzoeken welke naam er precies bij hoort. Sommige soorten zien er al echt “versleten” uit, met gehavende vleugels en vervaagde kleuren.

Opvallend: terwijl dagelijks de overvliegende ganzengroepen spectaculair groter worden, is door het slechte weer van het weekend blijkbaar het vertreksein gegeven voor de zwaluwtrek. Verwonderden we ons vorige week nog over het feit dat er nog zoveel zwaluwen rondvlogen (zowel huis- als boerenzwaluw), gisteren heb ik er nog nauwelijks gezien.

Nog drie weken en we beginnen alweer aan een nieuw telseizoen voor de ganzen. Dat kondigt koude tijden aan.

Maar eerst nog even genieten van een laatste(?) echt zomers weekend: de volgende dagen gaan we toch  nog even richting 30°.

Stay cool!!!

BBC_6605 (2)

 

 

12 gedachtes over “De zomer is gekeerd …

 1. djaktief 22 augustus 2019 / 07:12

  Ben ook niet zo goed in snoeien, maar heb wel veranderplannen voor de tuin. Eerst een zieke zure kersenboom rooien.

  Like

 2. Matroos Beek 22 augustus 2019 / 08:02

  Prachtig, sfeervol blogje.
  Straks gaan we jouw kant uit om te fietsen! Even de nazomer daar opsnuiven!

  Like

   • Matroos Beek 22 augustus 2019 / 20:13

    O ja, prachtige baantjes, zichten en huisjes. Ik moet het je niet zeggen… Echt genoten. Vertrokken in Paal en dan een lus van 40 km landinwaarts via Emmadorp, Nieuw-Namen, Kloosterzande, Hengstdijk, Grauw, Zandberg, Lamswaarde, Kuitaart, Ter hole, Vogelwaarde, enz… nog vele mooie gehuchtjes zoals Roverberg, Duivenhoek, De Vogel… De volgorde klopt niet. Maar wat is het daar toch mooi hé. Wij zijn verzot op de polders achter de kustlijn. Zo ook hier, maar die kennen we ondertussen al op onze duim. De volgende keer gaan we rondom Axel met een stukje in België.
    Ook genoten in Emmadorp in café ‘Het Verdronken Land.’ Wat een pareltje van een goed bewaard oud cafeetje.

    Geliked door 1 persoon

    • Affodil 22 augustus 2019 / 22:31

     Dat heette vroeger anders. “Bij …?” ik weet de naam niet meer. Toen onze Nicky heel in het begin bij ons was, gingen we de eerste keer met haar wandelen, op de Scheldedijk, bij Emmadorp. Het was heel warm en ik had de drinkbus voor de hond thuis laten staan (pas een hond, dan heb je nog niet de routine). Ik dacht, ik ga wat drinken vragen voor Nicky. Ja man. Voor dat geld hadden we efkes naar huis om water kunnen rijden …

     Maar ’t is hier inderdaad mooi. Kan er niet genoeg naar kijken.

     Like

    • Matroos Beek 23 augustus 2019 / 00:45

     De Weegbrug!
     Wat erg dat je daar moest betalen voor je hond zijn drinkwater 🙁

     Like

    • Affodil 23 augustus 2019 / 22:19

     Nee, da

     Like

    • Affodil 23 augustus 2019 / 22:20

     Dan heb ik het op een ander. Ik zou ’t eens moeten vragen aan mijn betere helft, maar die slaapt al.

     Geliked door 1 persoon

  • Affodil 22 augustus 2019 / 16:41

   Meer nog: gewoon van elke dag, ongeacht het seizoen!

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.