Flidder, fladder …

Af en toe zie ik ze vliegen. Écht, niet spreekwoordelijk.

Eergisteravond, bijvoorbeeld. Het begon al te schemeren wegens nog geen zomeruur op dat uur. Jeppe en ik waren aan ons avondlijke inspectierondje bezig in de wijk. Vanuit mijn ooghoek zag ik “iets” fladderen op zo’n meter of drie boven de grond. Het leek wel een dwarrelend blad, alleen bleef het te lang op dezelfde hoogte. Er was ook geen wind om dat dwarrelen te veroorzaken of in stand te houden. Er kwam ook nog een tweede blad aandwarrelen, dus focuste ik op wat twee vleermuisjes bleken te zijn. Het was voor mij onmogelijk om er een soortnaam op te plakken. Zoveel ken ik niet van vleermuizen, maar ik word wel vrolijk van hun aanwezigheid. Einde van de winterslaaptijd enzo.

Gisteren reden we langs de Axelsche Kreek en ook dààr zag ik “ze” vliegen. Ik niet alleen, want Manlief was me vóór bij het vaststellen dat daar een stuk of tien zwaluwen over het water scheerden. Boerenzwaluwen. Flink gevorkt staartje. Ik had de afgelopen week al meldingen gelezen en toch liet ik me er nog door verrassen. Ik herinnerde me een gesprek over zwaluwtrek, een paar jaar geleden, met wijlen natuurgids Giel Witte. Hij vertelde toen dat de boerenzwaluwen, dankzij hun betere vertrouwdheid met donkere ruimten, altijd een voorsprong in tijd nemen op de huiszwaluwen. Die moeten het goede weer afwachten om de Alpen over te kunnen steken. De boerenzwaluwen, die donkere schuren gewend zijn, nemen “gewoon” de Gotthardtunnel … Maar nazicht op waarnemingen.nl leert me dat beide soorten al aangekomen zijn, net als de oeverzwaluwen. Eén zwaluw maakt de lente niet, maar het lijkt me nu toch wel het moment om van het voorjaar te gewagen.

Jeppe heeft de afgelopen weken en maanden weer de nodige handvollen haren verloren. Ik heb die bijgehouden en in het nu lege pindatablethoudertje gestoken dat naast het vogelhuisje hangt. Uiteraard in de hoop dat het pluis van de éne kant van de paal naar de andere zou verhuizen, en we dus “huurders” in de tuin zouden hebben. Ik had nog maar net de hondenharen in de houder gestopt en mijn rug gekeerd, of ik hoorde al een belangstellend gepiep achter me. Tegen dat ik bij de tuinzetels gekomen was, hupte er een nieuwsgierige koolmees onderaan de paal en met een steelse blik op “dat vrouwmens” raapte hij (zij?) alle moed bijeen en ging zich bevooraden. Met het snaveltje vol witte en zwarte pluizen vloog het de tuin van de buren in, om even later een volgende snavel vol te komen halen.

Lente. Zeker weten!

 

XYZ_5657 (2)

11 gedachtes over “Flidder, fladder …

 1. djaktief 1 april 2019 / 07:27

  Zo heerlijk jouw vogelnieuws. Door mijn slechthorendheid hoor ik ze zelden, maar gisteren in het bos wel. Ik ben door jou meer op vogels gaan letten. Ik ken er niks van maar geniet wel.

  Like

  • Affodil 1 april 2019 / 08:11

   Wat fijn dat ik jou “op vogelhoogte” breng. Je hoeft er geen expert in te zijn (ben ik ook nog lang niet, hoor) om er van te genieten.

   Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek 1 april 2019 / 07:56

  Wat leuk wat jij doet met de hondenharen. Zou dat ook lukken met kattenharen? Dan wil ik dat ook eens proberen!
  Hier nog geen vleermuizen gezien, maar voor de rest heerlijk met al die vogels bij het ontwaken.

  Like

 3. Menck 1 april 2019 / 18:55

  Vleermuizen zie ik hier vaak, zwaluwen gek genoeg nooit.
  Op wandelafstand van hier bevindt zich overigens een grote vleermuizenkelder.

  Like

  • Affodil 1 april 2019 / 22:29

   Waar deze vleermuisjes huizen, weet ik niet, maar er zijn mogelijk wel wat opties. Ik moet het maar eens uitzoeken. Zwaluwen hebben we hier des te meer. Zowel de boerenzwaluw als de huiszwaluw en tot mijn grote verwondering hadden we hier vorig jaar ook behoorlijk wat gierzwaluwen (wat geen echte zwaluwen zijn, overigens, het is een soort op zich). In de straat achter ons begint de polder. Akkers met zeeklei, die – als het nat weer is – ideaal bouwmateriaal is voor een zwaluwnest. Je zou ze eens metselspecie moeten zien ophalen! En grote schuren en gevels zijn hier ook genoeg.

   Like

 4. Marry 2 april 2019 / 09:36

  Vorig jaar had ik een zwaluwnest in mijn carport. Zo leuk, die jonkies te zien leren vliegen. Daarna heeft een ander, iets groter soort er nog twee stuks kroost in uitgebroed. De luie krakers. Voor hen was het nest eigenlijk te klein en fragiel. Op het laatst brokkelde het nest af. Nog net op tijd konden de jongen veilig uitvliegen. Dit jaar geen bewoners in de carport. In de tuin is het een drukte en herrie van jewelste. Mijn hele tuin is een grote, natuurlijke voedselschuur en broedplaats. Ik ga altijd in de tuin staan om mijn haardos te borstelen.

  Like

  • Affodil 2 april 2019 / 09:46

   Dat klinkt als een echt vogelparadijsje! Voorlopig moeten we het nog stellen met eetgasten en klantjes voor het nestmateriaal. Onze tuin is pas vorig jaar aangelegd, de boompjes zijn nog sprieten, de struiken komen pas kijken. De nestkast hangt ook nog teveel open en bloot. Als de Drentse krentenboompjes ernaast en de peperboompjes ervóór wat volwassener zijn, hoop ik dat we ook “huurders” krijgen, zoals in onze vorige tuin. Daar hadden we op de piek 36 nesten in één jaar! Momenteel hou ik mijn vingers en tenen gekruist voor een buidelnestje onderaan de éne volwassen boom in de tuin (een conifeer). Eigenlijk is het een model voor een winterkoninkje, vandaar dat het vrij laag hangt. Maar de laatste dagen zie ik een heggenmusje voortdurend binnen een straal van een meter rondscharrelen. Achter het tuinhuis ligt een voorraadje dakpannen. Vorig jaar kwamen daar 2 mereljongen vanachter. We hebben het hoekje ongemoeid gelaten en er is een fanatieke merelman (schijn)gevechten aan het houden, dus wie weet? Maar zwaluwen … Daar maak je me toch jaloers! Er vliegen er hier wel veel in de buurt rond. Misschien moeten we toch eens een prefab nestbatterijtje ophangen.

   Like

 5. Marry 2 april 2019 / 13:51

  Wat ontzettend leuk dat je de Drentse krentenboompjes noemt; daar heb ik een hele rij van staan. Elk jaar zijn de vogels me een dag voor met krenten eten, ze laten niets voor mij over. Mijn tuin is een halve eeuw geleden aangelegd (niet door mij) en is ook voor andere diertjes een paradijsje. De helft van de tuin bestaat uit halfverwilderd bos en verder ook een variatie aan bomen en struiken. Ik creeer plaatsen voor egels, insecten. Na noodzakelijk kapwerk laat ik enkele boomstammen en -stammetjes liggen die ik dan eens keer zodat de vogels de insecten kunnen eten. Eekhoorntjes komen op de hazelaars af en huppelen over het bootcamptouw. Ach, het is eigenlijk ook een paradijsje voor mij. Momenteel heb ik nog wat gekregen (ik heb ze gevraagd, anders waren ze versnipperd) bundels wilgentenentoppen liggen waar ik nog wat mee wil doen. De boerenzwaluw nestelt graag onder een rieten dak en is niet gemakzuchtig.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.