Niet geloven in verkiezingsonzin …

Eerst goed 3.000, de volgende keer een dikke 12.000, deze week 35.000, volgende week ..?

Onze jonge mensen zijn geëngageerder dan sommige mensen lief is. Ze willen vechten. Voor de toekomst. Hùn toekomst. Als daar nog wat van overblijft als we niet gauw het roer omgooien. Te beginnen met het buitengooien van het soort politiekers die niet verder willen/kunnen/durven kijken dan hun bankrekeningnummer lang is. Het wordt tijd dat we die eens een geweten schoppen. Figuurlijk kopschoppen, zeg maar.

Geert Bourgeois vindt dat hij en zijn cornuiten “een degelijk milieuprogramma hebben opgesteld” of zoiets. Je moet het maar durven uitspreken! Hij “wil geen ambities formuleren die hij niet kan hard maken” of zoiets. Tja, zo dek je jezelf al bij voorbaat in omdat je van jezelf weet dat je er niks van bakt. Dat is een voorgeprogrammeerd excuus om niet op het figuurlijke gaspedaal te moeten trappen. “Achter ons de zondvloed” of zoiets.

De Schauwe Vliege “heeft puntjes genoemd”. Vliegenscheten op een grauw laken, zeker. Voor elke milimeter vooruitgang die ze – na te lang aarzelen en delibereren – maakt, bolt ze een kilometer achteruit.

En dan de meester-provocateur himself :

“Als ze naar het verleden kijken zullen ze zien dat de mensheid voortdurend grote problemen heeft gehad en we hebben altijd oplossingen gevonden door innovatie. Het is aan de generatie van de jongeren om op school wiskunde, fysica… te volgen en ons die oplossingen mee te helpen aanreiken. De oplossingen zullen er komen, we moeten onze schouders daaronder zetten.”

Als men nu al schuldgevoelens moet hebben omdat men op citytrip gaat met het vliegtuig, dan zijn we fout bezig

Wablief, Bart Trump? Nóg meer nutteloze technologie (behalve voor diegenen die daar dik geld mee verdienen)? Om de waarheid te verdoezelen, misschien? Diepvriezers om blokken poolijs te fabriceren die dan naar Antarctica gevlogen worden? Plastic flessen met leidingwater die we uitvoeren om de groeiende woestijnen te bevloeien? Get real!

Grappig, als het niet zo dramatisch was: “doemdenkster” Anuna heeft als familienaam … Zit er dan toch ergens gezond verstand in de familie? Of is dit een bewuste speling van het lot? Want de realiteit is vaak straffer dan de fantasie, toch?

 

12 gedachtes over “Niet geloven in verkiezingsonzin …

 1. Matroos Beek 26 januari 2019 / 20:57

  Dan ben ik toch fier op mijn school, hoe ze een duidelijk standpunt inneemt en zich achter onze jongeren schaart.
  Toch kwam er kritiek van ouders.
  Zo schreef een ouder op Facebook:

  “Sorry, maar persoonlijk vind ik niet dat een school dit spijbelen en betogen kan toestaan. Laat het wetten maken over aan de democratisch verkozenen van de staat en laat kinderen op de schoolbanken, alwaar ze thuis horen. Of gaan de jongeren vanaf dit jaar ineens niet meer op reis gaan en geen bananen uit Zuid Amerika meer eten?

  Waarop onmiddellijk een schitterende repliek volgde van een oud-leerling, waarmee ALLES is gezegd. Een prachtig betoog!

  Het maakt me heel trots om te zien dat deze school vandaag deze constructieve, vooruitstrevende en duidelijke boodschap naar buiten brengt. Dat sommige ouders hier niet mee akkoord gaan, dat staat als een paal boven water. Het is dan ook deze generatie die het huidige, lakse, klimaatbeleid vorm geeft en geen mea culpa durft slaan. Zelf ben ik oud leerling van deze school en studeer ik binnenkort af als biotechnoloog aan UGent. Ik ben me dan ook zeer bewust van de problematiek die ons huidig (klimaat)beleid is.
  Als ik reacties lees van *** merk ik vooral op hoe hard mensen als hem het eigenlijke punt missen. Dit is geen verhaal van luie, ignorante leerlingen die een dagje gaan “chillen” in Brussel, dit is wel een verhaal van jongeren die georganiseerder, mondiger en bewuster zijn dan ooit tevoren. Zij zijn de eerste generatie die is opgegroeid met de realiteit dat de planeet ons geen carte blanche geeft en willen deze realiteit aanpakken. Dat jongeren bananen eten uit Zuid-Amerika en op vervuilende brommers rijden heeft in mijn inzicht niets te maken met de jongeren zelf maar wel alles met hun opvoeding. De ouders van deze jongeren groeiden op in een tijd dat er geen publieke kennis was over klimaatverandering. Deze is er vandaag wel en we zien dat het aanzet tot actie. Daarmee doen deze jongeren, toekomstige beleidsmakers en stemgerechtigden, meer voor het milieu dan alle generaties voor hen gecombineerd. De vredige en georganiseerde ongehoorzaamheid die we vandaag zien is een krachtig signaal, een signaal van hoop voor de toekomst.

  Best fier op mijn school én vooral op deze oud-leerling!

  Like

 2. Menck 26 januari 2019 / 22:50

  Het is wel duidelijk dat onze politici hoegenaamd niet van bereidheid willen (wilden?) weten. Ik knipperde toch ook even met mijn ogen toen ik de reactie van Bart De Wever las op vrtNWS. De oprechte bezorgdheid van vele duizenden jongeren afdoen als “doemdenkerij”?

  Like

  • Affodil 27 januari 2019 / 04:42

   En met zo’n zelfvoldane, betweterige uitdrukking op zijn kop. Hoe kan je zó onvergeeflijk dom zijn en er dan nog trots op zijn ook? Ik krijg er hetzelfde soort maagkramp van als van die clown over de grote plas.

   Like

  • Affodil 27 januari 2019 / 09:17

   O, maar wij hebben zo onze eigen voorraad Trumpetters, hoor. Oliedom en nog fier op ook. En daar wordt dan nog massaal op gestemd ook …

   Geliked door 1 persoon

 3. bentenge 28 januari 2019 / 08:50

  Hehehe. I onthou me van commentaar. Elk zijn insteek, elk zijn waarheid. Ik las dit weekend veel krantenartikels van mensen die vele keren slimmer an alwetender zijn. En ik denk dat de oplossing zaols altijd tussen de twee in ligt. Niet bij groen(-links) en niet bij rechts.

  Like

 4. Affodil 29 januari 2019 / 07:38

  Waar ik me vooral aan stoor is niet het links, rechts of averechts, maar -en dat komt wél vooral uit rechtse hoek – het air van superioriteit waarmee die politici spreken over de mensen. Het soort dédain dat hun zoontjes laat verklaren “dat verderstuderen iets voor de elite moet blijven”. Dat bedenken die snotneuzen niet zelf, dat zit in de kindekespap thuis. En als ze het niet meer kunnen halen in een discussie vanwege aangevoerde bewijzen en/of niet te negeren feiten, dan is de tegenpartij een “fake news”-spuier of ze krijgen acuut last van het calimerosyndroom.
  Ze moeten vooral heel stevig vasthouden aan hun ecologisch negationisme. Dan zullen er hier nog meer vluchtelingen opduiken die in eigen land nog enkel woestijnzand kunnen oogsten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.