De kogel …

… is door de tuin. En er is niemand geraakt, da’s ook al iets.

Voorlopig is er alleen een offerte en een akkoord gegeven voor wat de Engelsen “hard landscaping” noemen. Slopen en afvoeren van het tweede oude tuinhuis, opbreken van een deel van de bestrating, afgraven van de klei-en-gravel fortificatie die de vorige eigenaar achteraan de tuin aanlegde, vijver verwijderen en alle troep afvoeren, plantklaar leggen van het border en aanleggen (achter het nieuwe tuinhuis) van een stukje bestrating om de kliko’s te zetten. Voor de achterblijvers in Vlaanderen: een kliko is zo’n afvalcontainer met 2 wieltjes en een klapdeksel dat óf op je handen kletst, óf vastvriest.

De prijs viel mee en als we niet oppassen zijn ze dat kot aan het afbreken vóór we de tijd gehad hebben om er nog uit te halen wat we willen houden. Het wordt de komende dagen dus toch wel even aanpakken. En ik wil dus ook nog wat foto’s maken van “vóór”.

Er is al even losjes gepraat over onze wensen voor de beplanting, maar daarvoor komt “de Johan” mee, want dat is de man die de plannen gaat uittekenen. Vast staat (zie de tags) dat er veel aandacht moet gaan naar het aantrekken van wild leven. Een goede spreiding in de tijd van de bloeiers om vlinders, bijen en andere snoepers ter wille te zijn. Zaad- en vruchtdragers, om de reislustigen onder de vogels op hun wenken te bedien. De kortstondige doortocht van een pestvogel in de straat geeft al direct redenen om aan Gelderse roos en dergelijke te denken. Onze palen met feeders moeten ook een (goed bereikbaar) plaatsje krijgen, zodat ik niet de helft van de aanplanting moet plattrappen om bij te vullen, maar het liefst zou ik ook de onderste helft van die palen wat “aangekleed” zien. De luxe nestkast die we vorig jaar ophingen ga ik vandaag nog weghalen, vóór we jong leven moeten kortwieken. Ik heb al een plekje in gedachten waar ze weer bewoners kan lokken. En omdat het zich laat aanzien dat het allemaal nogal rap gaat gebeuren, komt ze zeker nog in aanmerking voor een tweede broednest.
De vijver wordt vervangen door een waterornament dat moet voldoen als douche en drinkfontein voor gevleugelde bezoekers. Bovendien moet het voor een klankspel (zonder licht!) zorgen voor wie in de nabijgelegen tuinkamer zit te genieten van het werk van anderen, bij voorkeur met een koel glaasje wijn of een fris fruitslaatje bij de hand.

De volgende weken zal er hier dus ook weer wat meer beweging komen, want die foto’s neem ik niet alleen maar om ergens op een schijf te bewaren en nooit meer te bekijken natuurlijk. Ook tijdens de manoeuvres zal er gefilmd en gefotografeerd worden. En uiteraard moet er een aanplantingsplan op het scherm komen ook.

Ik ben al even curieus als jullie, denk ik …

 

6 gedachtes over “De kogel …

 1. djaktief 9 maart 2018 / 07:13

  Kom maar op met die foto’s. Ik kan wel wat tuininspiratie gebruiken. Het kost wel klauwen met geld zoiets.

  Like

  • Affodil 9 maart 2018 / 08:02

   Klopt. Maar ik zie het ons zelf niet meer doen, vooral dat sleuren met grond en steen en afbraak. Manlief zijn nieuwe knie doet het goed, maar hij heeft aan de andere kant nog een stuk vermolmd antiek zitten, dus veel moet ik van hem niet verwachten. En mijn rug is ook versleten. Aanplanten ga ik wel helpen doen, maar het zware werk moeten ze met een machine komen doen. Uiteindelijk hebben we vroeger hard genoeg gewerkt voor het geld dat we nu uitgeven. We mogen er wel eens plezier van hebben ook. Aan oppotten hebben we niets. In onze laatste frak zitten toch geen zakken.

   Like

   • bentenge 9 maart 2018 / 12:44

    KAn de kleermaken er geen zakken inmaken ? Je weet maar nooit dat dat “je kunt je geld niet meenemen naar het hiernamaals” een fabeltje is 😉

    Like

 2. Matroos Beek 9 maart 2018 / 07:16

  Hier kijk ik ook naar uit! Tuinrenovatie is altijd mooi om te zien. Die van ons doen we zelf, maar we zijn er nog wel een jaartje zoet mee…

  Like

  • Affodil 9 maart 2018 / 08:04

   De tuin en de keuken zijn onze projecten voor dit jaar. Voor de zonnepanelen zal het wel wachten zijn tot de zomer om eens te beginnen informeren. En dan mag het gaan stoppen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.