Early bird …

Vragen aan een vogelgids wanneer hij eens met jou en je betere helft op pad kan voor een wandeling op maat, is gevaarlijk. Vooral voor mensen die tijd nodig hebben om ’s morgens op gang te komen. Voor ons is het probleem minder groot, wegens zelf al ruim 35 jaar fervente vogelaars. De reactie van de aangeschrevene (“Ha Chris, Dinsdagochtend is goed. Horsmeertjes in het zuiden lijkt me een mooie bestemming. Stevige wandelschoenen voldoen. Hoe vroeg wil je starten ( het is 5.30 uur al licht 😃 ) en waar kan ik jullie oppikken? Groet Jos”) was dan ook geen verrassing. Uiteindelijk bleef enkel het startuur overeind, de bestemming werd nog gewijzigd. MorgenVROEG 😉 worden we verwacht op de parking aan de Robbenjager. Maak je borst maar nat, Jos. Wij zullen er zeker zijn! Ik heb vanmorgen al geoefend.

Voor wie hier al eens op de andere pagina’s van dit blog gaat kijken, heeft deze intro geen geheimen: we zijn weer op Texel. Sinds zaterdag.

Ook toen vroeg opgestaan, in de hoop onze bestemming te bereiken vóór de moordende hitte toesloeg. Via Liefkenshoek, zodat we niet alleen de Kennedytunnel én Antwerpen (of – als alternatief – Rotterdam) konden vermijden. Vandaar richting Breda, om dan op Utrecht aan te sturen. Op het laatste nippertje nog gekozen voor de route over Almere en de Markerwaard in plaats van Amsterdam. Oef! Nog op tijd voor de boot van 10:30. Ware het niet, dat de slagboom aan de terminal in Den Helder blokkeerde, de andere rijen ons voorbijstaken en wij moesten wachten op de volgende boot. En  nee, het is niet omdat er op vrijdag, zondag en maandag om het half uur gevaren wordt wegens grote drukte, dat dat dan ook op zaterdag het geval is… De plannen voor de traditionele lunch, in afwachting van het moment waarop we in ons huisje konden, werden dus gewijzigd in een vrij smaakloze tosti uit het vuistje op de net niet eerste wachtrij in Den Helder.

Gisteren (zondag) was smoorheet, drukkend en poepdruk. Toch lieten we ons niet tegenhouden. Als je het korte digestieve wandelingetje van restaurant Topido naar huis ook nog meetelt, hadden Jeppe en ik tegen bedtijd 4 wandelingen met in totaal 12km op de teller staan. Dat beestje is onvermoeibaar! Correctie: hij valt om van vermoeidheid, maar een  kwartier later staat hij alweer te bedelen om naar het strand of het bos te gaan. De afstand was niet zo’n probleem, maar met die hitte was ik al lang blij de vrij stevige zeebries of de schaduw van de bomen tot bondgenoot te kunnen maken. Enfin, we zijn ingelopen. Vanaf maandag gaan we helemaal in vakantiemodus. Manlief huurt zich een e-fiets, ik ruil mijn stadsschoenen voor ander gerief en Jeppe ligt alweer te zuchten voor de deur omdat het allemaal zo lang duurt.

De volgende twee weken gaat het verhaal hier verder.

7 gedachtes over “Early bird …

 1. djaktief 29 mei 2017 / 16:09

  Hey nog een early bird. Ik hoop dat jullie de valse start van de vakantie inmiddels te boven zijn.

  Like

  • Affodil 29 mei 2017 / 17:27

   Helemaal! Als ik nu ook nog mijn verkoudheid akn overmeesteren.. Had hier gisteren al een hoestfles gehaald bij de drogisterij-afdeling in de supermarkt (apotheker was gesloten). Iets afschuwelijks met thijm (smaakte naar natte tabak of zoiets) en je moest wel heel gelovig zijn om er baat bij te hebben. Vanmorgen bij de apo langs en die had toch iets beters in huis. Hopelijk slaap ik vannacht dus.

   Geliked door 1 persoon

 2. Menck 30 mei 2017 / 18:37

  Zouden er ook avondlijke dan wel nachtelijke vogelwandelingen bestaan? Op zoek naar uilen, bijvoorbeeld. Dat zou deze nachtuil wel zinnen.

  Like

  • Affodil 31 mei 2017 / 07:23

   Ja, hoor! Om de zang van zangvogeltjes te leren kennen is het al wat laat op het seizoen. Eens er eieren/jongen zijn houden ze zich liever een beetje gedeisd. Maar begin mei zijn er vaak vroegochtendwandelingen (lees: vertrek om 3u of zo) omdat elke soort zowat een eigen uur heeft om te beginnen zingen. Dan kun je de geluiden beter isoleren en de vogels leren herkennen. Ook uilen/roofvogelwandelingen worden regelmatig georganiseerd. Daarvoor is het nu een goed moment, want ze zijn nu erg actief omdat ze zelf met jongen zitten. Dat zijn meestal schemering/laatavondwandelingen. Kijk eens op het internet bij (lokale afdelingen van) natuurverenigingen zoals Natuurpunt ( http://www.natuurpunt.be/op-stap ). Wij zijn nu op Texel met vakantie. Ik heb net ingeschreven voor een nachtexcursie van Staatsbosbeheer. Vorig jaar ben ik met iemand van Birdingtexel op laatavondwandeling geweest om de houtsnippen te spotten. Er zijn tal van themawandelingen te vinden die begeleid worden door mensen die zich daarin gespecialiseerd hebben en hun kennis graag delen met anderen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.