Brutaaltje …

Donderdag één van onze laatste en voornaamste attributen opgehaald op onze oude stek. Gisteren heeft Manlief het voederstation een nieuwe plaats gegeven, goed in het zicht van de veranda. En binnen de paar uur kwam dit brutaaltje aanschuiven. Hij zag me heel goed staan in de veranda, keek regelmatig recht in de lens. Maar hij is niet eerder vertrokken dan dat hij zijn buikje vol gegeten had aan het laatste wintervoeder dat we nog hadden. Ik serveer liever nog even door tot het op is, dan het oud te laten worden in het schuurtje.

Laat één ding duidelijk zijn: deze groenling weet wat hij/zij lust en wat niet. Gelukkig kwam even later een merel opruimen onder de cilinder …

 

6 gedachtes over “Brutaaltje …

 1. Monique 8 april 2017 / 07:32

  Wat leuk! Die heb ik hier in Heerhugowaard niet eerder gezien. Misschien is het wel te druk hier.

  Like

  • Affodil 8 april 2017 / 07:59

   Deze hangt samen met een paar maatjes al een week of 3 rond in de buurt. Of ze ook de bedoeling hebben om het terrein onderling te verdelen weet ik niet. Maar we zien ze regelmatig. Vaak is het een kwestie van net in of net buiten de trekcorridor te zitten. In het éne geval zie je ze met tientallen, in het andere geval ken je ze alleen van foto’s. De laatste paar jaar hadden we ze in Kruibeke opnieuw na lange afwezigheid. Het kan dus ook te maken hebben met kleine of grote veranderingen in de onmiddellijke omgeving (een groep bomen die gekapt wordt, …). Zo zal het afbreken van de schuur en de stallen van mijn schoonmoeder zeker zijn weerslag hebben op het aantal steenuiltjes daar in de omgeving. Ik heb er daar altijd weten wonen, maar nu zijn die oude gebouwen weg. Een oude schuur vlakbij, waar er ook vaak zaten, wordt nu opgeknapt en het dak van de hoeve (na meer dan 40 jaar) eindelijk grondig hersteld. Ook daar kunnen ze dus niet meer terecht.
   Anderzijds is het zo dat we hier duidelijk op de trekroute van witte kwikstaarten zitten, want zagen we er in Kruibeke – na vele jaren – eindelijk weer eens af en toe een, hier passeerden ze in gorepen van 20-30 op het moment dat de trek in volle gang was. Als je op waarnemingen.nl ging kijken, kon je zó hun route volgen.

   Like

  • Affodil 8 april 2017 / 08:02

   Nee, ze zijn met 4 (of waren toch met 4 tot voor een paar dagen). 😉

   Like

 2. Stef Den Flater 8 april 2017 / 09:04

  Die zijn meestal brutaal en durven al eens andere vogels weg te jagen van de voedertafel. Zijn ook kieskeurig. Gelukkig komen er altijd wel andere vogels ‘opkuisen’.

  Like

  • Affodil 8 april 2017 / 13:41

   Niet alleen van de voedertafel. Ze laten andere vogels eerst het werk doen om nestmateriaal te verzamelen en als die dan bijna aan leggen toe zijn, halen ze de boel weer helemaal uit elkaar om er zelf mee aan de slag te gaan.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.