Een cliché …

Ik durf het bijna niet neer te zetten, zó cliché is het. Maar waarschijnlijk is het juist daardoor dat het zo vaak gebruikt wordt en een cliché blijft. En in ons geval kan het niet échter zijn. Een nieuwe lente, een nieuw begin, dus.

Sinds donderdag heeft de zon een manier gevonden om de winter het leven zuur te maken. En wat gebeurt er dan? Dan ontploft de natuur! Vogels worden opeens territoriaal agressief tegenover hun winterse gezelschap, microscopisch kleine bladknoppen zwellen als een zweer en barsten open, scheurtjes in de grond worden wijder en laten paarse crocussen of ander voorjaarsgebloemte door. De eerste hommel zoemt zich slaapdronken een weg door de tuin, een uitgehongerde bij hoopt dat er al iets te bikkelen valt, een vlinder heeft nog moeite met de voorjaarswind en ’s morgens word je wakker gescholden door merels en mezen, die vinden dat het nu al welletjes geweest is met je winterslaap.

Ik vertelde al dat ik met Jeppe amper een paar honderd meter moet gaan om in het wijdse polderlandschap te belanden. Zó kijken we dan terug, richting dorp.

DSCN2037

Vanmorgen was de zon er weer vroeg bij, wij ook en na de wandeling, het bezoekje aan de slager en het klaarmaken van Jeppe’s ontbijt, kon ik eindelijk de auto in en naar het tuincentrum rijden. Hoewel er binnenkort behoorlijk wat hard landscaping moet gebeuren in de tuin, kon ik daar toch niet op wachten om wat kleur aan te schaffen.

Naar schatting 80-85% van de voortuintjes ziet er ongeveer uit als het onze: een laag buxushegje rond een keien- of grindveldje. De rest vult iedereen in naar eigen geloof, hoop en liefde. Bij ons zijn de halfvergane houten (uiteraard wit en groen geschilderde) kuipjes met de restanten van de geraniums in de afvalcontainer beland. Ik heb hogere kuipen gekocht en voor dit prille lentebegin gevuld met knalgele primula’s. Tegen dat die uitgebloeid zijn, is hopelijk de tuin achteraan in zijn definitieve vorm gegoten en kunnen ze de volle grond in, zodat er plaats is voor weelderige (hang)petunia’s. Onder de brievenbus staat een pot met een witte camelia. Ik vreesde eerst dat die daar té zonnig zou staan, maar in dat hoekje krijgt hij net op tijd (rond de middag) de schaduw van de vooruitspringende gevel.

DSCN2044

DSCN2045

Er valt nog heel wat te doen om de inrichting achter het huis naar onze zin te krijgen. Onze voorgangers hebben blijkbaar hun overschot aan stenen en tegels uitgepast, zodat alles opgebruikt werd en ze niks moesten afvoeren. Het resultaat mag dan op het eerste gezicht wel onderhoudsvriendelijk lijken, er ligt aan de voorkant al grind genoeg. Dat klein beetje harken kan er nog op af, dus de ultrasmalle paadjes, plantfolie en grind moeten verdwijnen. Zo ook de twee kerstbomen die toch te groot zijn om terug in huis te halen als de tijd van het jaar er is.

DSCN2038

Het eerste aperitief in de tuin en we konden op ’t gemakske een inventaris opmaken van de nog uit te voeren werken. Helemaal rechts naast het huis is nog een stukje te zien van de container die we vulden met o.a. een rotte tuinbank, een spiegel die in een nis in de haag achteraan stond (de hond deed er bijna een week over om te beseffen dat hij zichzelf stond uit te schelden), een plastic Boeddha, een serie tuinkabouters, namaakeenden, uitgeleefde nestkasten e.d.
En terwijl we van ons glas nipten en blokjes kaas opknabbelden, hingen er niet minder dan 7 (zeven!) buizerds boven ons hoofd!

Er ligt ook een lantaarn in die zo erg op Manlief’s systeem werkte dat die er donderdagavond een fikse trap tegen gaf. Het onding gaf van ca. 21u tot 7u de volgende ochtend veelkleurig licht (er zaten 5 verschillend gekleurde ruitjes in). Dat werd dan nog eens extra in de richting van het huis weerkaatst door die spiegel. Waar de stroom ergens vandaan kwam konden we maar niet achterhalen. Na de kordate aanpak van mijn wederhelft ging het licht uit. Ook in huis. Met zaklamp en in pyama hebben we de losse draden geïsoleerd. De aannemer mag het nu uitzoeken.

Een andere opdracht voor die brave man is het slopen van de afsluiting langs het wandelpad (met doorkijkjes, niet alleen naar het pad, maar ook van die kant naar de tuin) en de beide tuinhuisjes. Het ziet er luxueus uit, een tuinhuis en een theeprieeltje zoals mijn moeder het noemt. Maar als je na elke voor- of najaarsstorm de deuren weer in elkaar moet puzzelen is de charme er gauw af.

DSCN2039

DSCN2041

Met de rug in de nieuwe omheining verwerkt moet er nu iets komen met 2 deuren en een overkapping van een zithoekje.

Omdat ik hoop dat de aannemer snel werk kan maken van onze tuin, heb ik voorlopig maar genoegen genomen met kuipen hier en daar. Tegen het “theeprieeltje” de oleander die meegekomen is met de verhuis. Die kreeg viooltjes rond zijn voet. Viooltjes zitten er ook in de andere kuip, in het gezelschap van campanulla’s. De helleborussen vonden een tijdelijk onderkomen onder een halfverhakkeld vogelhuisje. DSCN2047

DSCN2046

Die is hier ongetwijfeld als verstekeling gekomen, maar van mij mag hij blijven:

DSCN2050

Gisteren en nu: hortensia met nieuw kapsel.

De gele tegels moeten er uit. Hier komt een gazonnetje voor onze viervoeter.

DSCN2054

En dit is voor Jeppe een heuse speeltuin: zijn geheime gangetje tussen de omheining aan de kant van de linker- en achterburen. Hier kan hij patrouilleren en verstoppertje spelen.

DSCN2053

Ik ben niet echt een orchideeënliefhebber. Toch niet van die grote cultivars. Maar deze mand van onze vroegere overburen wil ik toch wel in ere houden. Wordt een leerproces! Speciaal voedsel heb ik al in huis.

DSCN2056

Om de hal een beetje kleur te geven tegen al dat bijna-wit: 9 jaar geleden kocht ik dit plantje. Het had ocharme 5 blaadjes en moest een eerste vlekje kleur geven aan onze nieuwe open keuken. Nu heb ik het al een paar keer moeten kortwieken en het mag een wonder heten dat er niks is afgebroken tijdens de verhuis.

DSCN2057

Kleur kan je ook zelf geven. Dit is nog niet geïnspireerd door onze nieuwe stek. Het is mijn aller-, allereerste poging met acrylverf. Alleen ik weet dat het eigenlijk de Dellewal op Terschelling moet voorstellen. 🙂 Nog even de lucht wat bijwerken en dan moet het toch een beetje realistisch zijn.

DSCN2055

6 gedachtes over “Een cliché …

    • Affodil 12 maart 2017 / 07:20

     Nog maar een doos of 20 … en als ze dan de zetels, het nieuw bed en de kast leveren zijn we er ver door, denk ik.

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.