Eendjes voeren …

Het zal intussen al wel common knowledge zijn dat ik dagelijks (in 2 beurten, weliswaar) op z’n minst een kilometer of 10 rondzwerf in de buurt van ons huis. Hondjes laten hun baasjes graag regelmatig uit.

Op die omzwervingen passeer ik op aansturen van het hondje nogal dikwijls langs “de put van T.”. De familie T. baat al generaties lang een hoeve uit waar een grote waterpartij naast ligt. Nog dit voorjaar werd de put gekuist, de knotwilgen op het eilandje en aan de oever werden geknot en het riet gemaaid. De omstandigheden leenden er zich toe: het werk op het land was nog beperkt en de waterspiegel stond laag.

Er zitten eenden, ganzen, waterhoentjes en heel vaak ook een blauwe reiger, die intussen door heeft dat hij rustig kan blijven zitten als wij langs komen omdat wij geen gevaar opleveren. Tot vorig jaar zat er ook een statig zwanenechtpaar. Maar in de nazomer van 2015 bleek hij opeens weduwnaar te zijn.

Die dingen gebeuren natuurlijk. Ik hoop voor de zwanendame dat ze rustig aan de oude dag gestorven is en niet door de ondoordachtzaamheid van sommige mensen.

Want op de late namiddagronde komt het soms voor (op maandag, meestal) dat ik een auto zie stoppen aan “de put van T.”. Een goedmenende (?) dame stapt dan uit en gooit de broodresten van het weekend in het water en op de oever om de eendjes te voeren. Waarom ze altijd zo gehaast is om weg te komen vóór ik haar dit kan afraden, weet ik niet …

Als er nu iéts is waar eenden, ganzen en zwanen geen boodschap aan hebben, dan toch wel brood. De voedingswaarde voor deze dieren is cerocerocero, cerocerocerocero… nada. Bovendien begint het spul – indien geweekt in het water, of nadat de vogels zich te pletter gedronken hebben om die droge knoesten in te slikken – in hun maag en darmen te gisten met alle gevolgen vandien. Als ze er al niet in stikken omdat ze de brokken niet door hun keel krijgen.

Gelukkig zijn de vogels op de “put van T.” slimmer dan dat en ze laten het brood voor wat het is. En wie had u gedacht dat er dan aanschuift aan het banket? Juist, de ratten! Zeker nu de oogst van het land gehaald wordt en ze het dus met veel minder moeten doen. Jeppe wil de laatste tijd alleen nog maar langs die route en geloof maar niet dat hij dan naar de wolken loopt te kijken. De neus in de graskant en als ik hem niet meesleur sta ik daar een paar uur later nog want meneer is op jacht. Prooi genoeg! Je zal er maar naast wonen.

En als het dan nog bij de stank van gistend, verzurend brood bleef. Maar er zijn er ook die het brood niet eens uitpakken. En die plastieken tasjes kunnen precies nog harder kweken dan ratten …

img_20161025_170102

2 gedachtes over “Eendjes voeren …

 1. djaktief 26 oktober 2016 / 13:19

  Ik wist niet dat de voedingswaarde van brood zo slecht was voor eenden. En voor ons mensen dan?

  Like

  • Affodil 26 oktober 2016 / 13:37

   Daar kan ik geen antwoord op geven, maar de natuurlijke voeding van watervogels zit in en om het water (van nature dan, het brood erin gooien helpt niet). Het is bewerkte grondstof en daar is hun maagdarmstelsel niet op voorzien.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.