Letters from Spain …

Of eigenlijk: FB-berichtjes. Maar dat bekt niet zo.

Ik wil de lezer dezes al wel waarschuwen: niets in dit blogje is verzonnen, want geen weldenkend mens zou hier ooit op komen. Maar het is wél de waarheid, die ik eventueel zou kunnen staven met bewijzen, ware het niet dat ik dan ongewild en ongevraagd iemands ID zou kunnen prijsgeven, dus dat doe ik niet.

Een (voor mij onbekend en niet terzake doend) aantal jaren geleden was er eens een jongedame, die in ons dorp opgroeide, de liefde van haar leven ontmoette en met hem naar Spanje trok, alwaar ze een eigen zaak begon. Ze had al een stel honden, die door een welwillende buurvrouw verzorgd werden als ze op familiebezoek naar België kwam.

Toen vond ze een leuk straathondje, dat met graagte dagelijks zijn portie eten kwam opeten aan haar deur, maar omdat de buurvrouw het niet helemaal zag zitten om nog een derde hondje te verzorgen in haar afwezigheid, bleef het bij deze beperkte omgang. Een oude buurman nam de maaltijdservice over als dat nodig was. En Bobby (zo heette het hartenbrekertje) gedijde goed.

Toen  verdween Bobby plots en er werd geen spoor meer van hem gevonden. De oude buurman ontdekte dat Bobby was opgepakt tijdens een “straathondenschoonmaak” en naar een asiel was gebracht. De dame kende maar al te goed de bedenkelijke reputatie van het asiel en kon niet snel genoeg achter schattige Bobby aan gaan om hem terug te krijgen, wat blijkbaar niet eens zo vanzelfsprekend was. Maar het lukte en om te voorkomen dat het verhaal zich zou blijven herhalen, nam de dame Bobby mee naar België waar ze een gezin kende dat bereid was hem een gouden mandje te bezorgen. Dit alles niet voordat ze hem – samen met de buurman – nog vijf weken verzorgd had om de bijtwonden en tekeninfecties te genezen die hij in het horrorasiel had opgelopen en terug wat vlees aan zijn ribbetjes te krijgen. Die dierenhel is trouwens inmiddels gesloten toen de buitenwereld lucht kreeg van de beschamende toestanden aldaar. Honden aten honden en als dat niet lukte katten. Het ongedierte tierde weliger dan het eten.

De nieuwe baasjes hadden een grote tuin en hoopten dat Bobby snel goede maatjes zou worden met de honden die ze al hadden. Maar op één of andere manier wilde het maar niet lukken. Had hij schrik van zijn speelkameraden of heimwee naar de vrijheid van het straatleven? Feit is, dat Bobby – die inmiddels Kastaar heette – bij elke gelegenheid op de loop ging, een aantal katten vermoordde en zelfs kans zag een auto te mollen. Zijn baasjes kregen de politie over de vloer en dat was nu net de spreekwoordelijke druppel. En zo kwam Kastaar opnieuw in een asiel terecht. Gelukkig voor hem was dit geen horrorkot zoals eerst, maar had hij daar een hok voor zich alleen, waar niemand zijn eten pikte en hij rustig kon slapen zonder voortdurend op zijn hoede te moeten zijn.

En toen – op 22 juni vorig jaar om precies te zijn – kwamen daar twee mensen binnen die hem wel lief vonden en hem mee namen. Kastaar werd Jeppe.

Omdat zijn nieuwe vrouwtje wel nieuwsgierig was naar zijn levensverhaal – al was het maar om zijn onzekerheden en angsten te kunnen begrijpen en hem ervan te kunnen genezen – ging ze op zoek op internet of ze toch ergens de naam uit het adoptieboekje kon terugvinden. A long shot in the dark. Maar kijk: er was een oude link naar een FB-berichtje waarin gemeld werd dat Kastaar (weer eens) ontsnapt was. Vrouwtje vond er niks beters op dan een berichtje achter te laten met de melding dat Kastaar nu Jeppe geworden was, een nieuwe thuis gevonden had en het weglopen aan het verleren was.

Er gebeurde niks meer op internetvlak, tot er vanmorgen opeens een berichtje in de FB-postbus stak. Er is de afgelopen uren al behoorlijk over en weer gemaild, er zijn foto’s en filmpjes uitgewisseld (want het Belgisch/Spaanse vrouwtje dacht nog vaak aan Bobby/Kastaar/Jeppe) en zo is nu de cirkel rond. Jeppe woont in het dorp waar zijn eerste vrouwtje vandaan komt. Geen enkele scenarist die zoiets zou durven verzinnen.

3 gedachtes over “Letters from Spain …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.