Speel met vuur – Tess Gerritsen

Stel je voor: je bent op reis en trakteert jezelf op een boek in een tweedehands boekenwinkel. Bij thuiskomst wil je er in gaan lezen en plots valt er een gevouwen A4-tje uit waar iemand wat op zitten kribbelen heeft. Vanaf het moment dat je die hanenpoten probeert te ontcijferen gebeuren er allerlei rare, zelfs angstaanjagende dingen in je leven. Niemand in jouw omgeving gelooft dat er een verband is tussen dat vodje papier en de incidenten die zich voordoen sinds je het hebt aangeraakt. Erger zelfs: men begint aan je gezonde verstand te twijfelen. Je kan dan twee dingen doen: óf je laat die boodschap uit het verleden voor wat ze is, maakt er de open haard mee aan en Kees is er klaar mee. Maar dat levert uiteraard geen thriller op. Ons hoofdpersonage gaat voluit voor optie nummer twee. Ze bijt zich vast in het mysterie en trotseert de schijnbare vloek die op haar vondst rust.

Het is in elk geval een sterk gegeven om een spannend verhaal rond te spinnen. Ligt het dan aan mijn ongeduld of aan het feit dat Gerritsen schijnbaar niet op dreef geraakt? In het begin van het boek worden kleine feiten ten overvloede herhaald en herkauwd in de hoop zo de sfeer op te bouwen, maar bij mij had dat op de duur wel het averrechtse effect. Ik betrapte me er op dat ik af en toe diagonaal begon te lezen om die passages wat in te korten in tijd. Ik had er zelfs niet eens veel moeite mee om het even weg te leggen om wat anders te gaan doen.

Naarmate de ontknoping nadert wordt het verhaal ook slordiger en onwaarschijnlijker. De ontknoping komt dan ook als een bevrijding en niet zozeer van de spanning, maar van het ongemakkelijke gevoel dat ik kreeg bij de laatste hoofdstukken.
Niet goed genoeg om met veel sterren te versieren, maar niet slecht genoeg om definitief opzij te leggen. Werken, dus.
Auteur Tess Gerritsen
Vertaald door Els Franci-Ekeler
ISBN10 9044349112
ISBN13 9789044349115

*****

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.