Erfschuld – Arnaldur Indridason

Flaptekst:

Een alleenstaande oude man wordt dood aangetroffen in zijn appartement in Reykjavík. Hij blijkt vermoord te zijn, verstikt met zijn eigen kussen. Op zijn bureau liggen een paar krantenknipsels uit de oorlogsjaren: achter het Nationaal Theater in Reykjavík, dat in die tijd dienstdeed als opslagplaats voor het bezettingsleger, werd een meisje gewurgd aangetroffen. Een gepensioneerde politieman hoort van de moord op de oude man en zijn nieuwsgierigheid is gewekt. Hij is goed bekend met de zaak maar waarom zou iemand daar meer dan een halve eeuw krantenartikelen over bewaard hebben?

Recensie:

Het verhaal speelt zich af in twee perioden: de aanleiding tot het onderzoek dat in deze tijd gevoerd wordt ligt in de maanden vlak vóór de invasie van de geallieerden op de Franse kust. Ijsland herbergt op dat moment een Amerikaanse legerbasis. In afwachting van het grote moment mengen de soldaten zich in het uitgaansleven, tot groot ongenoegen van de lokale bevolking die moet toekijken hoe een generatie jonge vrouwen zich in uitzichtloze relaties stort. De Situatie, de bedekte term die de Ijslanders hiervoor gebruiken, zorgt voor spanningen en hier en daar zelfs voor regelrechte confrontaties.

Twee jonge vrouwen worden aangerand en verplicht met een verhaal te komen dat vasthangt aan de oude sagen uit de streek. De éne wordt midden in de stad vermoord terug gevonden, van de andere wordt vermoed dat ze zelfmoord pleegde, maar van haar lijk is er geen spoor. Een Canadese militair onderzoekt -samen met een Ijslandse rechercheur – de beide gevallen. Maar niets is wat het lijkt. Het doek valt over het eerste bedrijf, zonder dat beide speurders het gevoel hebben de ware schuldige te hebben gevonden.

Jaren later leidt de moord op een oude man in Reykjavik een gepensioneerde politieman terug in de geschiedenis. Hij raakt er zo van in de ban dat hij geen rust vindt tot hij afdoende antwoorden krijgt op de vragen van een halve eeuw eerder.

Je moet houden van de stijl van Indridason om zijn boeken voluit naar waarde te kunnen schatten. Hij gebruikt eenvoudige korte zinnen. Een beetje een droge stijl, die soms somber aanvoelt. Bij Indridason worden de gebeurtenissen en de stemmingen sterk bepaald door het land zelf: het uitgestrekte niets, dat enkel begrensd wordt door de zee. Daardoor komt hij wat zwaarmoedig over. Voor mij is hij één van de beste schrijvers van het moment. Een vertegenwoordiger van de Scandinavische thrillergolf die nu toch al een groot aantal jaren aanhoudt. Terecht, want er zitten pareltjes tussen. Nog meer dan zijn Zweedse, Noorse en Deense collega’s, is hij een auteur voor de echte liefhebbers van het genre.

Auteur: Arnaldur Indridason
Vertaald door: Adriaan Faber
ISBN10: 9021457601
ISBN13: 9789021457604
*****

3 gedachtes over “Erfschuld – Arnaldur Indridason

 1. djaktief 13 januari 2016 / 10:05

  Maar thrillers kan ik niet meer lezen. Al dat geweld… ik kan slechter tegen bloed sinds de operaties. Manlief is er dol op dus ik zal de titel doorgeven.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

  • Affodil 13 januari 2016 / 10:50

   Ik heb nog een voorraadje van een ander slag, maar de eerste 4 recensies zullen alleszins van thrillers zijn.

   Geliked door 1 persoon

 2. Heidi 13 januari 2016 / 13:40

  Dat lijkt mij wel wat. En ik doe alvast een vreugdedansje, want er zijn twee exemplaren beschikbaar in de bib, én hij past ook nog in de Verbeelding bookchallenge.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.