Langs ’s Heeren wegen …

Eén van de gevolgen van dagelijkse hondse wandelingen langs ’s Heeren wegen is dat je die wegen, en wat er zich al zo langs aandient, op een andere manier gaat bekijken. Om te beginnen heb je, eens de hond het “volgen” een beetje onder de poot heeft, meer tijd om je omgeving in detail in je op te nemen. Als genoemde hond ook nog af en toe halt houdt om de “gele briefjes” van soortgenoten te besnuffelen, heb je een goed excuus om stil te staan en je gedachten de vrije loop te laten. En omdat diezelfde hond weinig of geen antwoorden geeft op hardop uitgesproken bedenkingen, hou je die voor jezelf, geef je meteen ook antwoord en krijg je nogal vaak eens gelijk ook.

Zo bedacht ik vanmorgen dat je al die geruchten over een slabakkende tendens in “den bouw” toch met een kilootje zout moet nemen. Op een gehucht van ocharme een huis of 50 tel ik toch een werf of 6. En dan hou ik even geen rekening met een nieuwbouwwerf waar -over een adembenemende oppervlakte- al ruim 2 verdiepingen in de grond zitten. Verbouwingen, vernieuwingen, isolatiewerken, … Er wordt hier ferm gewerkt.

Zo rees bij mij ook het vermoeden dat een groot aantal dagelijkse pendelaars óf een ouderwetse wekker moeten aanschaffen (zo eentje met van die enorme koperen schellen waar een irritant hamertje de vonken uit slaat), óf dringend aan de kalmeermiddelen moet (tenzij ze die al overmatig nemen, dan is het koffieverbruik verminderen misschien efficiënter) want sinds er op de nabijgelegen verbindingsweg erg nodige verkeerslichten geplaatst zijn, komen er tussen halfacht en halfnegen meer auto’s door de straat gevlogen ( gevlógen!) dan er volk woont, kinderen en oudjes meegerekend.
Het zijn zonder uitzondering mensen die een bril nodig hebben of rijlessen, want niemand schijnt de betekenis van het bordje met het cijfer 50 te beseffen.
Het zijn bijna zonder uitzondering ook allemaal gps-chauffeurs, want tot mijn grote hilariteit proberen ze de wachttijd aan die lichten te ontwijken door zich vast te rijden in een doodlopend straatje. Daar moeten ze dan achteruit weer uit zien te geraken, wat dan weer voor het nodige gevloek en gemekker zorgt bij diegenen die nog net niét de verkeerde richtlijnen van meneer of madam GPs volgden. Aangezien er regelmatig ook zware vrachtwagens tussen zitten is spektakel gegarandeerd.
Laat er in onze buurt ook door van die enorme kleppers van het grondverzet rondgesjeesd worden (ze zijn écht enórm -de wielen zijn meer dan manshoog-, ze zijn per definitie overladen en de chauffeurs zijn er zich terdege van bewust dat ze alles en iedereen plat kunnen en zullen walsen wat op hun weg komt, zonder enige scrupule) en de chaos is compleet.
De totale afwezigheid van een voet/fietspad, de wegbreedte die hooguit voorzien is op twee normale zich kruisende personenwagens (met die SUV-tanks lukt dat niet meer) en de absolute minachting voor medeweggebruikers doen mij het ergste vrezen.

Zo valt mij bijna dagelijks op dat er – buitenshuis en meer nog: in ’t geniep – ferm wat afgezopen wordt in onze streek (die hierin vermoedelijk niet zo erg afwijkt van andere aangelanden van ’s Heeren wegen). Nu de gemeente eindelijk werk maakt van het onderhoud van de straatgrachten valt het nog eens zo erg op hoeveel flessen van sterke drank (overwegend wodka van een bepaald goedkoop merk) en blikjes (van bier, maar ook en vooral van die cocktailachtige brouwsels) er langs de kant van de weg worden achtergelaten. Tot in de voortuinen van de onverdachte wijkbewoners “bloeit” het leeggoed.
Hoog tijd dat er op z’n minst statiegeld voor gevraagd wordt. Om van enige vorm van controle maar te zwijgen. Want wie zijn de meest voor de hand liggende verbruikers van die drankjes, op dié plaats en uit het zicht? Juist, gasten van de leeftijd die dat nog niet mogen kopen. Hoe ze er dan aan komen? Ik heb zo mijn vermoedens, maar vermits ze niet meer zijn dan dàt, kan ik het hier niet neer schrijven.

Er valt veel te leren. Langs ’s Heeren wegen…

Advertenties

One thought on “Langs ’s Heeren wegen …”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.