Es geht Löss ..!

De trek is op kruissnelheid aan het komen. Enkele soorten hebben het hier al eerder voor bekeken gehouden, maar nu is er een massale uittocht aan de gang.

Afgelopen week zag ik tijdens het straatje om met Jeppe al een 20-tal zwaluwen samentroepen op een elektriciteitsdraad. Dat is geen massa, maar het zijn er bijna 10 keer zoveel als de afgelopen 20-30 jaar. Ze waren de reisplannen aan het bespreken, denk ik, want er werd behoorlijk wat afgefrazeld.

Deze middag rond 13u kwam Manlief het huis ingestruikeld. Ik was net iets te drinken aan het nemen, maar moest stante pede mee naar buiten: 6 ooievaars bleven geduldig even boven ons huis draaien tot ik hen in het vizier had. Dan vervolgden ze hun weg zuidwaarts. Twee uur later waren het 6 buizerds die richting zuidwesten passeerden, niet lang daarna gevolgd door een visarend.

Het loont dus de moeite om de volgende weken een verrekijker bij de hand te houden en regelmatig het luchtruim af te speuren. Soms zijn het eenlingen, of kleine groepjes, maar op http://www.waarnemingen.be werden ook al groepen van 100 tot 300 vogels gemeld. Die vallen sowieso op. En leveren vaak nog een indrukwekkend spektakel ook.

Via die link (voor de Nederlandse lezers: http://www.waarnemingen.nl) kan je ook bijna per uur nagaan of er in je buurt wat te verwachten valt. Een groep vogels die een uur eerder een eind ten NO van jouw uitkijkpost gesignaleerd is en in ZW richting vliegt, kan zomaar ineens boven je hoofd passeren. Klik de hoofding “waarnemingen” aan en kies “vogels”. In het volgende scherm kan je de provincie kiezen. Als een soort in meerdere gebieden gemeld is en je wil weten of er ook een waarneming in jouw buurt bij is, klik je het blauwe info-icoontje aan het begin van de lijn aan. Dan krijg je alle meldingen opgelijst. Soms staat er een fototoestelletje aan het eind van een meldingslijn. Als je dat aanklikt kan je foto’s gaan bekijken die gemaakt zijn van die waarneming.

Ik hoop dat we ze met z’n allen vaak zien vliegen de komende weken!

Advertenties

2 gedachten over “Es geht Löss ..!

    • Nog eens een verrekijker extra meesleuren op je looptrainingen is vast wel teveel, maar als je langs rustig gelegen plassen, sloten, drassige weilanden e.d. passeert, krijg je de volgende weken/maanden zeker de kans om groepen trekkers te zien!

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s