Lentegeweld …

Het mag duidelijk zijn dat de lente in volle geweld uitgebarsten is. In volle geweld, want overal in de tuin woeden territoriumgevechten waarvan achteraf uitgerukte veren de stille getuigen zijn. Iets wat dan weer door anderen (of door de voormalige eigenaar?) wordt opgepikt om het nest mee te stofferen.

Achteraan in de tuin waren een week of twee geleden niet minder dan drie bonte spechten aan het bakkeleien over wie een pier-dode boomstam als grenspaal mocht gebruiken.  Tot mijn grote spijt moet ik meedelen dat die vermolmde stronk op de rooilijst stond en inmiddels tot brandhout werd omgevormd. Hij stond plompverloren op de plaats waar de nieuwe afsluiting moet komen. Sindsdien is de spechtelijke rust wel weergekeerd en het ons vertrouwde koppel koestert geen rancunes, want een halfuurtje geleden hielden ze ons nog gezelschap bij het ontbijt. Het was overigens de eerste keer in weken dat ze samen aan de pindafeeder hingen. Ik vermoed dat ze voorheen beurtelings de wacht hielden bij die grenspaal.

De hoge paal waar de pindafeeder, de pot met pindaboter en de zaaddispencer aan hangen, is verplaatst naar de grachtkant zodat het gazon weer hindernisloos kan gemaaid worden. Blijkbaar hebben de vogels daar helemaal geen bezwaar tegen, want nu hoeven ze maar luttele 50cm te overbruggen als ze de beschutting van de haag willen opzoeken. Voornoemde spechten zitten nu op gezette ontbijt-, lunch- en dinertijden (die niet toevallig (?) samenvallen met de onze) op zo’n 3m van onze borden mee te eten.

Een andere gast heeft onze aandacht gewonnen door een speciaal trucje te demonstreren. Een koolmezenman heeft een manier gevonden om een volledige pinda tussen de mazen van de feeder door te halen. Die neemt hij dan mee naar de nabije haag waar hij hem in alle rust kan oppeuzelen in de beschutting van de takjes en uit het zicht van mogelijke belagers. Zijn madam heeft nog niet door hoe ze dat moet klaarspelen, al zit ze er dikwijls genoeg met de snavel bovenop om te kijken hoe het moet. Ze is dus genoodzaakt om in het volle zicht te blijven smullen. Iets waarbij ze om de haverklap gestoord wordt door de opdringerige pimpelmezen, die denken dat ze zich overal baas over kunnen maken. Alweer een reden om elkaar in de veren te vliegen.

Over pimpels gesproken: vorige week ging de vijverpomp weer te water en viste ik nog wat afgestorven plantendelen op. Genoemde pimpelmezen gingen meteen aan de slag met vezels die ze zorgvuldig afscheurden en meenamen in de kop van de haag. Met de verrekijker kon ik makkelijk zien hoe de draadjes rond de twijgjes van de Spaanse aak werden gevlochten. Vermits pimpelmezen bij voorkeur in boomholten en nestkasten broeden, gaat het hier waarschijnlijk om een speelnest.

Er moet nog heel wat aan de layout van de tuin gewijzigd worden. Voormalige plannen (waar al voorzichtig een aanvang mee genomen was) werden onlangs doorkruist door familiale omstandigheden waardoor de toekomstplannen voor het aanpalende perceel definitief van de baan zijn. Vandaar ook de nieuwe afscheiding. Bovendien merkten we na de renovaties in de garage dat het folie van het verhoogde bloembed naast de buitenmuur waarschijnlijk lek is. Dat heeft tot gevolg dat er vochtdoorsijpeling is. Dus wordt het verhoogde bloembed vervangen door een mini-dolomietpleintje met schalen, potten en kruiken die met planten worden gevuld.

Het belooft dus andermaal een drukke tijd te worden. Gewapend met timmer- en tuingereedschap zal er weer een en ander aangepast moeten worden. Zo blijft een mens bezig. Dat er bovendien een paar statieven binnen grijpafstand zullen staan hoeft geen betoog. Verrekijkers zullen er ook bij de hand zijn. Omdat ik dezer weken ook een cursus natuurfotografie volg, hoop ik hier dus binnenkort weer wat fleurige beelden te kunnen posten.

To be continued …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.