Van onze journalist …

… op de voederplank.

Alle feeders en voederplanken zijn weer in stelling gebracht. We bieden doorheen gans het jaar wel wat lekkers aan, maar buiten de winter nooit in grote hoeveelheden. Net genoeg om de blijvertjes te laten blijven, zeg maar.

Maar sinds twee weken heeft alles zijn vaste winterstek gekregen. Dat wil zeggen: ook de hoge paal die in de zomer achteraan in de vlindertuin staat, is in het zicht van het woonkamerraam geplant.

Aan de garagemuur hangen een cilinder met pinda’s, één met vetbollen en één met grof en fijn zaadvoer. De reden dat ik de vetbollen in een draadnetfeeder doe, heb ik al eerder aangehaald: de plastic netjes kunnen er dan af, want die zijn erg gevaarlijk voor kleine dunne vogelpootjes.

In de kruidendriehoek naast de garage staat de paal met de voederplank er op. Daar worden zaden, bessen, appels en gedroogde meelwormen aangeboden. Héél populair, ook bij de tortels en houtduiven, al helpt het als hij een beetje wiebelt. 😉

Een vaststelling die we i.v.m. de vetbollen gedaan hebben: nu er een stevig frame rond zit zijn de vetbollen ook héél erg gegeerd door de mussen. Die hebben niet de acrobatische talenten van o.a. mezen, dus kwamen die vroeger niet aan hun trekken. Nu zullen we voor de mezen al een alternatief moeten zoeken, want die krijgen geen kans meer om bij de lekkernij te komen. Zowel huis- als (af en toe) ringmussen verdringen alle potentiële mee-eters. De komende week zullen we dus eens heel creatief moeten zijn.

4 gedachtes over “Van onze journalist …

  • Affodil 23 november 2014 / 16:05

   Wij voederen het hele jaar, maar nietin dezelfde mate en niet op dezelfde plaats. In de zomer is het meer “klantenbinding”, in de winter échte service. 🙂

   Like

 1. djaktief 24 november 2014 / 11:24

  Hier hebben de mezen erg gesmuld van de zonnebloemen die uitgebloeid waren. Je kunt ze op de kop hangen of ergens tegenaan. De mezen kunnen er dan goed bij. Ik hang alleen wat in de tuin bij slechtere weersomstandigheden omdat hier zoveel eksters en kraaien zitten. De kleinere vogels moeten het dan redden met de bessen van de cotoneaster en de restjes druiven die we laten hangen.

  Like

  • Affodil 27 november 2014 / 08:14

   De mezen, mussen en tortels hebben een nieuwe lekkernij ontdekt: ik wou in het weekend een stollenbrood bakken, gebruikte een nieuw recept (ineens 2 broden, toe maar!) en dat ging vrolijk de mist in. Nu ligt er een dikke snee op de voederplank. Toch zijn er dus wezens die mijn “bakkunst” appreciëren …

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.