In Het Klavercafé …

In de polders rond Saeftinghe was het nog stil. De zon deed alle mogelijke moeite om door de ochtendnevel heen te prikken. Ze kon niet meer op tegen de kilte van de herfst, maar het licht was van een hemelse kwaliteit. Blij om de paar gestolen uurtjes en de tegenwoordigheid van geest om die aan natuurspotten te besteden in plaats van weer lusteloos en futloos op de bank te hangen, slorpten we de herfstlucht op als lege sponzen.

De akkers lagen er verlaten bij, maar langs de rand van een smal binnenstraatje zagen we een onheilspellende rij auto’s met achterin hondenbenches. Jagers!

Met de verrekijker speurden we de horizon af om de killers te vinden. Je wil immers niet voor hun lopen komen want de meesten schieten, vóór ze zich vragen beginnen te stellen. Je wil je hoofd wel tussen je oren houden, toch?

Half in tegenlicht zagen we tersluikse bewegingen. Een rij drijvers staken een grote akker over, stokken in de hand. Eén van de honden sloeg aan. Na enig speuren zagen we een haas van reuzenafmetingen wegvluchten. Het schuttersgild legde aan. Een salvo van ik-weet-niet-hoeveel schoten volgde. Wij zaten stil maar verbeten te supporteren voor Piet Langoor.

Een bange eeuwigheid seconden vreesden we het ergste. Toen zagen we onze athleet onze kant oprennen. Haken slaand spurtte hij zich naar het leven. Een luchttrappelende donkere flits tegen de azuurblauwe hemel en de haas zweefde over de kop van de dijk de uiterwaarden in. Twee zuchten van verlichting ontsnapten gelijktijdig en wasemden de voorruit van de auto aan.

De honden jankten ontgoocheld. De jagers konden we niet horen vloeken van die afstand, maar ze zullen het zeker gedaan hebben. De drijvers stonden grote gebaren te maken. Wij lagen krom van het lachen, onderuit gezakt om uit het zicht te blijven en geen pak rammel te riskeren.

En de haas? Die zat intussen in Het Klavercafé oorlogsverhalen te vertellen. Het zal hem meer dan één rondje opgeleverd hebben …

 

6 gedachtes over “In Het Klavercafé …

 1. Menck 8 november 2014 / 10:29

  Hahaha, haas – jagers: 1 – 0. Fijn zo. Ik wens al het opgejaagd wild verdubbelde spierkracht toe en de jagers immer blokkerende geweren.

  Like

  • Affodil 9 november 2014 / 02:11

   Voor mijn part krijgt hij hier ook een rondje van het huis.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.