Autumn leaves …

De ochtendstond krijgt steeds meer nevel en rood in de mond. Het zomerse goud maakt plaats voor meer ingetogen herfsttinten. In tegenlicht ziet de zonsopgang er nog steeds verblindend uit:

DSC00320

maar als je “meelicht” kijkt, krijgt alles een roze gloed:

DSC00321

Het valt niet meer te ontkennen: de herfst is begonnen. En met de herfst komt geleidelijk aan de schaarste voor wie buiten een kostje bijeen moet scharrelen. Een beetje hulp is daarbij altijd welkom.

De rode vruchtjes van de taxus zijn blijkbaar erg in trek bij de merels. Ik zie dagelijks één van onze “huurders” voortdurend af en aan vliegen, snel een rood juweeltje plukken en dan als de gesmeerde bliksem weer wegvliegen om het ergens rustig te kunnen oppeuzelen. Dacht dat die vruchtjes giftig waren, maar sommigen kunnen er blijkbaar toch tegen. En het levert nog een wederdienst op: elk jaar heb ik weer nieuwe zaailingen om tussen de wat ouder wordende haag te poten.

DSCN1628

Ook de zaadjes van de rudbeckia’s vinden vlot aftrek. Hopelijk blijven er nog wat over als de trekkertjes arriveren. Vorig jaar waren de vinken dolenthousiast over het feit dat ik de uitgebloeide bloemhoofden ongemoeid had gelaten. Té snel beginnen opruimen is nergens goed voor. Ik vind die fondantkleurige kopjes trouwens ook mooi.

DSCN1620

Maar er is meer nodig om onze vliegeniertjes door de winter te loodsen. Daarom hebben we vandaag aan de haken tegen de garagegevel al feeders klaar gehangen en ook één voedertafel staat al op haar plaats. Zo gauw het gazon niet meer hoeft gemaaid te worden, kan de hoge paal met de lange feeders ook op zijn winterstek. Die zijn vooral bedoeld voor de grotere vogels. De kleine exemplaren aan de garage hebben beschermkooitjes rond de cilinders en daar moeten de vogels nog een beetje aan wennen. Wat ze nu een beetje eng vinden omdat ze “opgesloten” zitten, kan later hun leven redden als de sperwer langs komt en houdt de grote agressieve eters (merels, spechten, … ) uit hun buurt zodat ze rustig van al het lekkers kunnen snoepen. Al begin ik me wel vragen te stellen bij mijn keuze van de uithangbordjes …

DSCN1617

 

DSCN1618

 

DSCN1619

Voor de insecten is het zaak om nog in extremis zoveel mogelijk bloemen te bezoeken ook al worden die met de dag schaarser. Van onschatbare waarde voor deze snoepers zijn de onooglijke bloempjes van de klimop. Miskend en volgens mij is dat volledig ten onrechte, want zelfs zonder flamboyante kleuren en exotische vormen kan een bloem mooi zijn. Veel tuineigenaars ontzeggen zichzelf en de natuur deze pracht door hun klimop erg kort te snoeien. Vooral bij oude planten is het de moeite waard wat minder voor de marinierscoupe te kiezen. De klimop krijgt pas op hogere leeftijd “vrouwelijke onderdelen”, zijnde takken met elipsvormige bladeren en bloeiwijzen. Na een jaar of 30 kan het er dan zó uitzien:

DSC00327

DSC00335

En zolang de voorraad strekt zijn er afnemers:

DSC00336Wie “herfst” zegt, denkt “paddestoelen” ook al zijn die er bijna het hele jaar rond (behalve in hartje winter misschien). De overgebleven “stoempen” van een oude appelaar en de catalpa worden langzamerhand door de opruimdienst afgebroken. Ook verval heeft mooie kantjes:

DSC00340

DSC00341

DSC00342 Er is maar één soort sloop waar ik niet mee kan lachen. Het zorgvuldig gezaaide en verzorgde nieuwe gazon moet er – net als de niet meer zo nieuwe gras/mosvlakte vooraan en de pelouzekes van de buren – wel erg drastisch aan geloven. De buurt lijkt wel één groot mijnenveld:

DSCN1611 DSCN1613 DSCN1614 DSCN1615

 

Ik ben er nog niet uit of het om mollen dan wel om woelratten gaat. Ik neig eerder naar dat laatste, omdat ook de gangen heel oppervlakkig liggen. Op foto’s 1 en 2 is dat duidelijk te zien. Naast de scheidingsdraad met de buur is een grasvrije strook en daar is een gangen- en hopenstelsel van ruim 15m lang. En je hebt er nog geen 5 minuten geleden met de maaier overheen gereden of er “groeit” alweer iets leuks (NOT) op de oude plaats.

Als je “wild life” in de tuin wil, zal het wel alles of niets zijn, zeker?

 

Advertenties

4 gedachten over “Autumn leaves …

 1. De herfst, het is en blijft voor mij een magisch seizoen.
  Wat je uithangbordjes betreft: prachtig 🙂 Tijdens de herfst/winter hangen hier ook een paar exemplaren maar te hangen. Een goed idee van jou. Ik ga er ook eens feeders aanhangen.

  En dat mijnenveld: een echte pest. Ik heb hier inmiddels ook enkele plekken in het gazon waar ik in het voorjaar iets zal moeten mee aanvangen 😦

  Like

  • Bij ons is het andersom gegaan: eerst waren er de feeders, maar de tijdelijke bevestigingen voldeden niet op gebied van stabiliteit. Bij een hevige wind ging er nog wel eens een tegen de vlakte, met zotte kosten tot gevolg. Toen zag ik deze haken en was meteen verkocht. De haken ook, trouwens. 🙂 In de zomer dienen ze om de tuinlichtjes op te hangen, vanaf nu staan ze weer ter beschikking van de vogels.

   In onze buurt is het echt fenominaal wat er aan hopen en gangen te zien is. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Alle tuinen moeten er aan geloven.

   Like

 2. Vandaag heerste de herfst, maar gisteren leek het wel even zomer. In Belgium the weather can change very quickly, zeggen de Fransen dan. Of waren het de Duitsers?

  Wat de Taxus betreft: vogels slikken de bes helemaal door. De pit wordt in de buik van de vogel niet verteerd maar blijft heel. Later poept de vogel de giftige pit weer uit. Op deze plek kan uit het zaadje in de pit weer een nieuwe plant groeien. Zo helpt een vogel de plant (verspreiden).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s