(Universitair) Niveau …

U kunt het met minder? Doe het dan met minder. Luxe en genot zijn voor de happy few. En de happy few zijn die met geld.

Naast de wens om gewone gezinnen sober te zien leven, heeft de rechtse regering nog een tweede motief voor de verhoging van het inschrijvingsgeld. Een motief dat Wouter Jambon, praeses van de Vlaamsgezinde, conservatieve studentenvereniging KVHV met merkbaar genoegen aan de openbaarheid toevertrouwde. Volgens hem zijn verhoogde inschrijvingsgelden goed omdat ze zouden zorgen voor “een zekere elitevorming”. Hij vervolgt: “Nu trekt vrijwel iedereen naar de universiteit of de hogeschool. We moeten van de idee af dat hogere studies vanzelfsprekend zijn. Hoger onderwijs is níét voor iedereen weggelegd.” (DM 30/07/2014)

Het citaat van dit omhooggevallen schelletje hesp staat bol van de hoogmoed en vooral domheid. Je zou het hem nog kunnen vergeven omwille van zijn jeugd en onvermogen om de realiteit te zien. Maar dan komt ook nog een “oude taart” als Miet Smet een duit in het zakje doen (zij kan zich een duit veroorloven):

Als éminence grise in de politiek kan zij het zich veroorloven om te zeggen waar het op staat: “Een tijd geleden waren vakanties, restaurantbezoeken en concerten geen prioriteit. Ondertussen is dat voor veel mensen wel zo, en ze geven er bakken geld aan uit. Het zou geen kwaad kunnen dat wij, de burgers, ons afvragen of er enige logica zit in waar we onze centen aan besteden.” (DM 30/07/2014)

Ik vermoed dat we mevr. Smet dan moeten pardonneren omwille van verregaande dementie? “Wij de burgers” tegen “het klootjesvolk”?

De regering-Bourgeois (what’s in a name?) motiveert haar keuze voor een forse stijging van de inschrijvingsgelden voor het hoger onderwijs en krijgt daarbij de volle steun van prof. em. Blanpain:

‘Universiteiten hebben meer geld nodig voor het behoorlijk betalen van voldoende academisch, wetenschappelijk en administratief personeel en voor het organiseren van wetenschappelijk onderzoek wat noodzakelijk is voor onze economische en sociale vooruitgang en de opvang van de vergrijzing van de bevolking. De overheid heeft evenwel de middelen niet om het universitair budget te verhogen’, aldus Blanpain. (Nieuwsblad)

Ik heb er 40 dienstjaren aan een niet nader genoemde universiteit op zitten. Het dédain waarmee in die kringen de “gewone” mensen doorgaans bejegend worden is van middeleeuwse proporties. Ik heb nog gezien dat door academici afval met opzet naast de afvalemmer gegooid werd terwijl het schoonmaakpersoneel er bij stond. Bij regenweer kwamen de genieën op een druipende fiets door de hal tot in de lift gereden (fietsen ín de gebouwen zijn overigens verboden, maar niet voor de elite), bij voorkeur over een pas gepoetste vloerstrook. Zelf heb ik ooit een opzettelijk losgelaten klapdeur (een héél zware!) tegen me aan gekregen terwijl ik een hele wasmand laboglas in de handen had en me dus niet kon verweren. Uitdrukkingen als “gij moet niet denken, gij moet doen wat ik zeg” zijn op dat “niveau” nog altijd geregeld taalgebruik.

Pas op, er zijn uitzonderingen. Niet alle academici zijn omhoog gevallen. Heel af en toe is er wel iemand die zich als mens gedraagd. Die ligt dan ook nooit in de bovenste schuif bij zijn “collegae”.  Meestal zijn dat wél de mensen bij wie er serieus aan onderzoek gedaan wordt, want die verdoen hun tijd niet met lobbyen en oeverloos resultaatloos vergaderen-om-de-tijd-te-vullen.

Al het voorgaande doet mij dan ook vrezen dat met het (vooropgestelde) stijgen van de betoelaging voor wetenschappelijk onderzoek het niveau ervan sterk zal dalen. Als verstandige mensen van “gewone komaf” geweerd worden door het onhaalbaar optrekken van de financiële grenzen, kunnen enkel nog rijke leeghoofden en randdebielen hogere studies aanvatten. Binnenkort wordt dus ook weer gemorreld aan de herkansingen, zodat les fils à papa kunnen blijven zuipen, hoeren en boeren tot diezelfde papa hen aan een vetbetaald baantje kan helpen in één of andere ondernemingsraad. Daar kunnen ze dan hun zakken vullen met vriendjespolitiek en gesjoemel, want (zo zei ooit een “hooggeleerde” baas) “al dat gezeur over witteboordencriminaliteit is onzin. Dat mag niet gestraft worden, want daarmee doe je niemand  kwaad”

Hoe het zover is kunnen komen? De bui hing al jarenlang goed in het zicht, maar de Vlaamse kiezer heeft zijn oogkleppen opgehouden. Misschien zit er toch een grond van waarheid in de bewering dat het plebs niet genoeg verstand heeft om te studeren?

 

 

Advertenties

6 gedachten over “(Universitair) Niveau …”

 1. Dit speelt in Nederland ook maar op een andere manier Affodil. Bijna niemand wil meer een gewoon beroep leren en daar zijn dus in de toekomst grote tekorten te verwachten. iedereen wil de hoogste studie met de beste kansen, maar als ze dat allemaal doen dan zitten we daar juist met een overschot.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

  1. Dat is hier ook het geval, Dorothé, maar wat is er mis aan een arts van “lage” afkomst en een loodgieeter uit een notarissengeslacht? Als ze allebei de job van hun dromen hebben, zullen ze die allebei goed uitvoeren ook.

   Like

 2. Van wie is die uitspraak (allereerste alinea) in DM? Want die is absoluut zum kotzen. Menslief, als dit het is waar de toekomst ons brengen zal, dan gaan we resoluut terug naar af.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.