Niet onder elke donkere kap…

… schuilt een non of pater. Of een kokmeeuw.

Toen we deze voormiddag naar huis reden na de boodschappen, merkten we een grote groep zilver- en kokmeeuwen op een weiland. Eén “kokmeeuw” viel ons extra op. Waarschijnlijk omdat het geen kokmeeuw was (vandaar de aanhalingstekens). De meeste kokjes zijn nog volop bezig hun witte kapjes om te ruilen voor de gekende donkerbruine. Toch zijn er hier en daar exemplaren die hun bleke winterkap al over de haag gesmeten hebben.

En dan kan je heel goed het verschil zien met de vogel die onze blikken ving: de zwartkopmeeuw of Larus melanocephalus. Niet alleen is die hun kop echt zwart, maar je kan duidelijk de witte oogleden zien. De beelden die we vanuit de auto konden maken zijn niet van BBC-kwaliteit maar je kan toch duidelijk zien wat ik bedoel.

Hieronder even ter vergelijking de kokmeeuw, Larus ridibundus, die overigens ook een minder grote kap heeft. Die komt amper tot aan de schedelbasis, terwijl ze bij de zwartkopmeeuw tot aan de hals reikt.

Deze laatste beelden zijn niet van mij. Ik vond ze onder “natureclips”, maar kon niet direct de auteur vinden.

De zwartkopmeeuw rukt steeds meer op richting onze contreien. Broedde de soort oorspronkelijk vooral langs de kusten van de Zwarte Zee in Oekraïne, sinds een aantal jaar worden ook broedgevallen in Nederland gemeld. Of dat een politiek statement is, durf ik te betwijfelen. Waarschijnlijk heeft het meer te maken met de klimaatveranderingen.

Nota:

Denk nu niet dat de zwartkopmeeuw zoveel muzikaler is dat hij bij Motown aan de bak kan. De autoradio stond tijdens het filmen “volle petrol” te geven… 😉

4 gedachtes over “Niet onder elke donkere kap…

 1. Menck 5 maart 2014 / 18:01

  Toeme, en ik dacht dat de zwartkopmeeuw van ‘You’re gonna miss my lovin’ zong. 😀 Mooie opname!

  Like

  • Affodil 6 maart 2014 / 04:37

   Nee, ’t was maar playback… 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.