De vakantieperiode is voorbij …

Voor ons moet er nog een leuk Bretoens sluitstuk komen omdat we ons niets meer gelegen laten aan de schoolvakanties, maar algemeen gezien herneemt de normale gang van zaken. Als je iemand wil bereiken, kan dat meestal weer op de gewone plaatsen en tijdstippen.

Wat hebben wij intussen nog gedaan? Naast met stijgend ongeduld en vooralsnog vergeefs wachten op Kleindochter4 dan.
Vorige week zaterdag een verlate moederdag-bbq met de kinderen en kleinkinderen. Waarbij de bbq omwille van het weer onder de dampkap stond (wat een handige bijkomstigheid is van onze keuze voor een elektrisch tafelmodel). Alleen voorzichtig zijn als er een vetdruppel op de gloeilamp valt. Dan kan er wel eens een steekvlam richting dampkap schieten. Gezien en genoteerd voor een volgende keer. Het zou wel eens kunnen dat het niet altijd even goed afloopt.
De volgende dag hebben we gebruikt om de sporen uit te wissen, zowel in de keuken, de woonkamer als de koelkast. Eveneens genoteerd: tegen volgende editie een vouwtafel bijkopen. Stoelen genoeg, maar met binnenkort nog een gastje bij zitten we nu toch wel met de ellebogen tegen elkaar.

In de loop van de week heeft Manlief oogstappels geraapt (ze vallen onrijp én vaak al wormstekig van de boom en zijn dan binnen een dag rijp/rot), peren geplukt (voor ze allemaal door de wespen aangestoken worden) en daar hebben we zaterdag alles samen 11l sap van gemaakt. En van dat sap plus een flinke toegift aan rozijnen proberen we een tafelwijntje te brouwen volgens een recept dat meekwam met onze starterset.
Met alweer “wachten” als motto, want de gisting duurt 2 – 4 maanden. Dan klaren, dus tegen dat ik met Groote Vakantie ga, begin volgend jaar, weet ik wat doen: bottelen. Pas dàn zullen we weten of het recept ook op de pagina met favoriete recepten thuis hoort. Voorlopig beperkt de begeleiding zich tot nagelbijtend de luchtbellen in het waterslot tellen … Na enkele uren was de boel al goed op gang. De eerste dagen zullen we zeker de boel goed in de gaten moeten houden want dan verloopt de gisting nogal flamboyant. Daarna moet het rustiger worden in het vat.

Deze week worden ook de eerste druiventrossen geoogst. Kwestie van vliegen en vogels vóór te zijn. De most wordt even ingevroren tot de trossen aan de andere druivelaar ook oogstrijp zijn. Dan kan de kleine dame jeanne in gang gezet worden, want ik verwacht niet dat we hier meer dan enkele liters grondstof zullen vergaren. Dit wordt onze eerste échte wijn, want wat we jaren geleden maakten was – net als het vat dat nu staat te gisten – vruchtenwijn. Just is just.
Met de rabarbercello en de notenporto erbij, waarschijnlijk voldoende voor een jaar lang leute en koppijn…

De doornloze braamstruik leverde in zijn tweede zomer tot hier toe al bijna 1,5kg vruchten op en er hangt bijna nog evenveel gereed om te rijpen. Er zullen dus dit jaar al een paar confituurpotten van de zolder moeten komen.

De bommaschorten hangen al klaar… 😉

Advertenties

7 gedachten over “De vakantieperiode is voorbij …

  • Dat heb ik nog nooit geproefd, maar ik geloof dat er een recept in het mapje staat. Als ik eens mispels vind (volgend jaar kan ik de markten aflopen, dan ziet ge dat allicht eens) dan ga ik dat eens proberen. Zacht, zoet, droog?

   Like

 1. Ben benieuwd naar die ervaringen met druiven bottelen. Wij hebben ook een flinke struik. Ik hoop dat je daar nog eens over schrijft. Ik duim dat je kleindochter gauw komt.

  groetjes,

  Dorothé

  Like

  • Ik ga daar zeker over schrijven, Dorothé. Net zoals ik over de andere experimenten” schrijf. Morgen worden de eerste druiven effectief geoogst. Ik heb ze nog even de tijd gegeven, maar het weekend voorspelt niet veel goeds met het weer en dan kunnen ze maar beter binnen zijn. Aan de andere rank moet nog flink gerijpt worden. Die zijn een stuk later. Hoop dat ze nog kunnen geknipt worden tegen onze vakantie.

   Like

 2. Pingback: Moestuinieren 2013 | djaktief

 3. Misschien wel zo veilig als we eerst zelf even proeven en de gevolgen afwachten. Kwestie van later niet aangeklaagd te worden… 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s