Vreetmachines in de tuin …

Voor het vierde jaar op rij hebben we onderstaande vreetmachines in onze tuin. Het zijn de rupsen van het groot avondrood, een prachtige nachtvlinder.

Bij ons in de tuin hebben we tot hier toe enkel de rupsen waargenomen (wat uiteraard bewijst dat de vlinders in de buurt zijn, ik denk niet dat de ooievaar die kindjes bij ons brengt). Nachtvlinder,  dus zullen we volgend jaar onze toevlucht moeten nemen tot de opstelling van een wit laken met een lamp om eens een inventaris van nachtvlinders in onze tuin te kunnen maken.

De rupsen zijn niet minder spectaculair dan het imago. Ze komen steevast op ons waterdrieblad voor, iets wat we nergens als waardplant terugvinden in de literatuur. Maar blijkbaar voldoet de plant perfect aan hun behoeften, want ze zijn er erg fanatiek mee in de weer. Manlief heeft ooit vastgesteld dat zo één blad (dat toch aanzienlijke afmetingen heeft t.o.v. zijn belager) binnen 15 minuten verdwijnt tussen de kaken van de rups. De bruine versie geeft trouwens even een demonstratie van hoe efficiënt ze te werk kunnen gaan.

Groot avondrood (Deilephila elpenor L.):  groene rups

Groot avondrood (Deilephila elpenor L.):  bruine rups

Kenmerkend zijn de yinyang-achtige tekens naast de kop. Afhankelijk van de houding kan je ook soms zien dat de kop dikker is dan het achterliggende deel van het bovenlichaam.

10 gedachtes over “Vreetmachines in de tuin …

 1. Stef Den Flater 1 september 2013 / 09:37

  Vreetmachines die toch af en toe pauze nemen om alles te verteren. Mooie filmpjes. Nog geen telefoontje had van de BBC om mee te helpen met hun documentaires? 😉

  Like

  • Affodil 1 september 2013 / 11:13

   Na elk stripje langsheen het blad lijkt ze wel even te moeten wachten op een “boerke”, he? 🙂 En nee, jammer genoeg (nog) geen aanzoeken vanuit BBC-hoek. I wish…

   Like

 2. bentenge 1 september 2013 / 10:53

  Het betere zen-moment dat filmpje van 4min. En terwijl de rups ietwat in slaap viel kwam een ander insect even “piepen”.

  Like

  • Affodil 2 september 2013 / 04:36

   Een sluipwespje. Als je goed kijkt zie je duidelijk de legboor achter haar aanslepen. 🙂

   Like

 3. Groentje 1 september 2013 / 11:46

  amai, dat gaat nogal methodologisch te keer!

  Like

  • Affodil 2 september 2013 / 04:38

   Echt een sloopmachine die telkens ongeveer een dikke halve cm afgraast. Ik maak me sterk dat onder minder lawaaierige omstandigheden dan bij ons (op de achtergrond heb je altijd het geraas van de E17) je haar kan horen kauwen.

   Like

 4. de biodiverse tuinier 1 september 2013 / 19:38

  Ze worden ook Olifantsrups genoemd door die verdikking – dan lijkt het op een olifant met slurf, en dan zijn dat eerste paar “ogen” met wat verbeelding de oren van de olifant. Ze prefereren Waterdrieblad (te zien op jouw knappe filmpje?), maar ook Basterdwederikken.

  Like

  • Affodil 2 september 2013 / 04:39

   Ja, bij ons zitten ze exclusief op het waterdrieblad (bij gebrek aan basterdwederik).

   Like

 5. Affodil 11 september 2013 / 05:46

  Met een keuze uit volgende palntengroepen moet het lukken ze te lokken: waterdrieblad, basterdwederik, wilgenroosje, fuchsia’s, valeriaan, wijnstokken en kamperfoelie. Springzaad raad ik liever niet aan, want dat is een pest avant la lettre. De vlinders vliegen in juli en augustus in de avondschemering.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.