Vreetmachines in de tuin …

Voor het vierde jaar op rij hebben we onderstaande vreetmachines in onze tuin. Het zijn de rupsen van het groot avondrood, een prachtige nachtvlinder.

Bij ons in de tuin hebben we tot hier toe enkel de rupsen waargenomen (wat uiteraard bewijst dat de vlinders in de buurt zijn, ik denk niet dat de ooievaar die kindjes bij ons brengt). Nachtvlinder,  dus zullen we volgend jaar onze toevlucht moeten nemen tot de opstelling van een wit laken met een lamp om eens een inventaris van nachtvlinders in onze tuin te kunnen maken.

De rupsen zijn niet minder spectaculair dan het imago. Ze komen steevast op ons waterdrieblad voor, iets wat we nergens als waardplant terugvinden in de literatuur. Maar blijkbaar voldoet de plant perfect aan hun behoeften, want ze zijn er erg fanatiek mee in de weer. Manlief heeft ooit vastgesteld dat zo één blad (dat toch aanzienlijke afmetingen heeft t.o.v. zijn belager) binnen 15 minuten verdwijnt tussen de kaken van de rups. De bruine versie geeft trouwens even een demonstratie van hoe efficiënt ze te werk kunnen gaan.

Groot avondrood (Deilephila elpenor L.):  groene rups

Groot avondrood (Deilephila elpenor L.):  bruine rups

Kenmerkend zijn de yinyang-achtige tekens naast de kop. Afhankelijk van de houding kan je ook soms zien dat de kop dikker is dan het achterliggende deel van het bovenlichaam.

Advertenties

10 gedachten over “Vreetmachines in de tuin …

  • Na elk stripje langsheen het blad lijkt ze wel even te moeten wachten op een “boerke”, he? 🙂 En nee, jammer genoeg (nog) geen aanzoeken vanuit BBC-hoek. I wish…

   Like

  • Echt een sloopmachine die telkens ongeveer een dikke halve cm afgraast. Ik maak me sterk dat onder minder lawaaierige omstandigheden dan bij ons (op de achtergrond heb je altijd het geraas van de E17) je haar kan horen kauwen.

   Like

 1. Ze worden ook Olifantsrups genoemd door die verdikking – dan lijkt het op een olifant met slurf, en dan zijn dat eerste paar “ogen” met wat verbeelding de oren van de olifant. Ze prefereren Waterdrieblad (te zien op jouw knappe filmpje?), maar ook Basterdwederikken.

  Like

 2. Met een keuze uit volgende palntengroepen moet het lukken ze te lokken: waterdrieblad, basterdwederik, wilgenroosje, fuchsia’s, valeriaan, wijnstokken en kamperfoelie. Springzaad raad ik liever niet aan, want dat is een pest avant la lettre. De vlinders vliegen in juli en augustus in de avondschemering.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s