Engelenstem / Arnaldur Indridason

Flaptekst 

Een groot hotel in het centrum van Reykjav?k is tijdens de kerstviering afgeladen met gasten uit de hele wereld. Dan wordt er plotseling een moord gemeld bij de politie. Een personeelslid van het hotel, een man van middelbare leeftijd, is namelijk dood aangetroffen, verkleed als kerstman en met zijn broek op zijn enkels. Om deze delicate en complexe zaak te ontrafelen moeten inspecteur Erlendur en zijn collega?s diep graven in het trieste leven van het slachtoffer. Een verhaal over menselijk lot, eenzaamheid en verlies in de breedste zin van het woord.

Recensie

De boeken van Arnaldur Indridason zijn niet bestemd voor lezers die actie en snelle voortgang in een boek willen. Om zijn romans te kunnen waarderen moet je geduld hebben, tegen een filosofisch en psychologisch stootje kunnen en je kunnen inleven in de zwaarmoedigheid die blijkbaar samenhangt met het leven op Ijsland.

In Engelenstem wordt rechercheur Erlendur nog meer dan anders geconfronteerd met zijn eigen isolement als hij de moord op een hotelportier moet oplossen. Hoewel iedereen in het hotel van het bestaan van de man afweet, is er niemand die ooit voldoende interesse voor hem had om ook maar iets zinnigs over hem te kunnen vertellen. De man was zeer op zichzelf, had ogenschijnlijk geen contact meer met zijn familie die niet overloopt van verdriet om zijn dood.

Dat dit alles zich afspeelt in de drukte rond Kerstmis maakt het allemaal nog schrijnender en van de weeromstuit beslist Erlendur om voorlopig maar in het hotel in te trekken.

Gelijklopend met deze zaak is er ook nog het verhaal van de duidelijke mishandeling van een jongetje en Elínborg bijt zich zo vast in het onderzoek dat ze dreigt het overzicht te verliezen.

Engelenstem is af en toe zwaar op de hand, maar wie zich daar overheen zet heeft alweer een schitterend boek van deze auteur in handen. Naarmate er meer verhalen komen, worden de personages beter uitgewerkt, komen ze tot leven en kan de lezer zich sneller in hun denken inleven. Indridason heeft zich terecht tussen de grote namen van de Scandinavische thrillerwereld genesteld.

Titel: Engelenstem
Auteur: Arnaldur Indridason
Uitgegeven bij: Querido

ISBN: 9789021441948

Waardering: *****

2 gedachtes over “Engelenstem / Arnaldur Indridason

 1. zapnimf 20 februari 2013 / 12:47

  Doe scandinaviërs zijn toch hevig bezig met boek en serie. Ik kan dat wel appreciëren.

  Like

  • Affodil 22 februari 2013 / 06:47

   We zijn ooit – jàààren geleden – op Sjöwal & Wahlöo (Martin Beck) gebotst , toen kwam Henning Mankell (Kurt Wallander-boeken) en we waren meteen wég van de Scandinavische stijl. En sindsdien spuien ze ginds in het noorden thrillertalenten alsof het geiserwater is… Ik heb trouwens vooral de Britse verfilmingen van Wallander gevolgd, met Kenneth Branagh in de hoofdrol. Geniéten!!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.