Inmiddels in de tuin…

1. Niet iedereen is even gelukkig als deze gast zich meldt (en hij doet het steeds vaker!):

Spechten zijn alles behalve beminnelijke tafelgasten. De andere vogels geven er dan ook de voorkeur aan een respectvolle afstand te bewaren (of ervoor te zorgen dat er een paal in de weg staat). Maar ook bullebakken hebben honger en die is nu echt groot genoeg om tot op een meter of 3-4 van het raam te komen op de pindafeeder. Zelfs als wij aan tafel zitten.

Hieronder nog een opname, maar hier zit hij meer met de rug naar de camera. Op die manier is goed te zien hoe hij zijn staart als extra steuntje gebruikt tegen de rand van de feeder. Het is vermoedelijk elke keer dezelfde vogel die in onze tuin komt, want hij kent al goed de geplogenheden en stoort zich nog amper aan ons, ook al hebben we geen vitrage. Een vrouwtje hebben we nog niet in de tuin gehad, wel een groene specht, maar die heeft de feeder niet bezocht. Die zien we wel vaak in de zomer om een mierenbad te nemen aan een mierennest in ons gazon.

2. Een deeloverzicht van onze wintertafelgasten.

Vinken hebben een grondige hekel aan voedertafels en al helemaal aan van die klimrekken waar je amper met je dikke snavel bij de pinda’s kan. Voor hen wordt op de grond gestrooid. Je moet hierbij proberen een beetje evenwicht te vinden tussen de behoeften en de gestrooide hoeveelheid. Wat ’s avonds overblijft kan ratten lokken.

3. Dit fijne discrete figuurtje is onze lieveling:

een heggemusje, dat een slaapnestje gemaakt heeft in de voet van de klimop naast de garage. Af en toe komt het uit de beschutting gewipt om zich tegoed te doen aan de zaden die op het terras of de voedertafel klaarliggen.

Ander lekkers: appels die voor onszelf een beetje te rijp/melig geworden zijn. Een beetje merel holt die op een halve dag uit tot er enkel nog de schil van overblijft. Het eigenaardige daarbij is wel dat de appels die we naar buiten kieperen (meestal jonagold, pink lady of renetten) zéér in trek zijn (ze zijn ook heel snel bruin). Naast de oprit staat een oogstappel. De appels zijn absoluut niet lekker en we laten ze dan ook voor de vogels. Er liggen er nu al een paar maanden op het gazon zonder dat ze rotten. En zonder dat er enige belangstelling voor is, tenzij sinds deze namiddag. Blijkbaar zijn wij niet de enigen die ze niet lekker vinden…

Advertenties

9 gedachten over “Inmiddels in de tuin…

  • Er zit eerlijk gezegd reuk noch smaak in. Ik heb al geprobeerd er iets mee te doen, maar heb het inmiddels opgegeven. Daarom lieten we er ook een aantal liggen voor de vogels, maar als die er zelfs niet aan beginnen tenzij bij deze barre omstandigheden… Dat zegt al iets, denk ik.
   De fruitbomen langsheen de oprit zijn allemaal versleten en zullen verdwijnen op het moment dat de hangar bij mijn schoonmoeder wordt afgebroken. Die achteraan in de tuin hebben trouwens ook hun beste tijd gehad. Daar zou ik er in elk geval nieuwe willen zetten, bij voorkeur oude fruitrassen.

   Like

 1. Zo leuk met die eigen filmpjes erbij!
  Hier zijn appels ook niet zo gegeerd terwijl er altijd wordt gezegd dat vogels die zo graag lusten. Ik zou trouwens ook geen bevroren of natte appel lusten.

  Like

 2. Ik sukkelde al een hele tijd om die filmpjes hier op te krijgen. Maar met mijn eerste camera (een JVC) kreeg ik een format die én niet op wordpress kon, én moeilijk om te zetten was in een andere format. Met de nieuwe kan ik tenminste iets aanvaardbaars op youtube zetten en naar hier linken. Er is nog wel wat kwaliteitsverlies, maar dat zal wel onvermijdelijk zijn, vrees ik.
  En die appels, tja, het zijn eigenlijk alleen die oogstappels die ze links laten liggen. Je zou moeten zien op welke korte tijd ze doorheen een renette zitten!

  Like

 3. Amai, dat is duidelijk, die filmpjes. Jullie hebben meer vogels dan wij en ik was al zo fier op onze mengeling beesten. Wij probeerden een eekhoorn ondersteboven tot bij de voederbol te filmen, maar dat gaf niks op scherm.

  Like

  • Het varieert van jaar tot jaar, maar wij hebben toch wel een redelijk uitgebreid assortiment, ook in het broedseizoen. Het gevolg van en een goed excuus voor niet te hard opruimen in de tuin.

   Like

  • Het is al een “ancien” in onze tuin en net omdat we geen enkele moeite doen om ons te verstoppen of hem te besluipen, voelt hij zich beter op zijn gemak. We hebben bewust gekozen voor geen vitrages, zodat de vogels ook ons kunnen zien en wennen aan onze bewegingen binnenshuis. Ze weten dat we daar rondlopen, dat we voorbij de ramen komen, dat we aan tafel zitten, … Op de duur heeft dat niets verontrustends meer. De honger en strenge winter doen de rest om de laatste paar meter te overbruggen en de kritieke afstand in te korten. En het helpt natuurlijk als de noten dichter bij het raam hangen… 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s