Mag ik u voorstellen…?

Lucky Marten, boommarter van beroep. Of liever: van voorbestemming, want nog lang niet aan stielkennis toe.

jonge-boommarter-april-2012

Zoon1 en Schoondochter waren tijdens het extra-lange weekend van 1 mei met Kleindochters1 en 2 naar Riemst getrokken om een beetje op adem te komen. Maar al bij hun eerste wandeling waren ze nog geen 5 minuten op stap of ze werden terug aan het werk gezet. Lucky (toen nog UNlucky) Marten was in de vergetelheid gevallen en ging een erg onzekere toekomst tegemoet. Waarschijnlijk een beetje te voortvarend geweest op een eerste verkenningstocht of Moeder de Vrouw had hem midden in volle verhuisactiviteit laten vallen omdat ze werd opgeschrikt. Anyway, ons kranige  kwartet had zich tot de tanden gewapend met gsm-faciliteiten en belde het Natuurhulpcentrum om assistentie.

Lucky Marten werd opgehaald door een (niet overdreven vriendelijke) vrijwilligster. Misschien zag zij haar nachtrust al verstoord door poppenpapfles en wekker. Schoondochter heeft nu maar een mailtje gestuurd om eens te informeren hoe het met de kleine vondeling gaat, zit en ligt. Hopelijk komt er goed nieuws uit de digitale brievenbus. Als aandenken hebben ze met diezelfde gsm in elk geval dit schattige portret van een poezelige boommarterbaby gemaakt.

Nog volop met de gedachten bij hun reddingsoperatie zijn ze ook nog ij zo na over een “dikke worm” gestruikeld. De “worm” zijnde een pootloze hagedis ofte hazelworm, maar die is hen waarschijnlijk te snel af geweest, want daar is geen foto meer van doorgestuurd…

Wat extra info over boom- en steenmarters, als reactie op wat Bentenge schreef:

Verschillen/overeenkomsten tussen boom- en steenmarters:

– ze zijn ongeveer even groot, zijn hoofdzakelijk bruin van kleur en hebben alle twee een opvallende bleke bef (keelvlek). Volgens de boekjes is op basis van de vorm en de kleur van deze bef onderscheid te maken: bij de steenmarter is die helder wit en gevorkt (loopt door tot op de voorpoten), bij de boommarter is de bef geel tot oranje en onregelmatiger van vorm. Maar het is niet altijd zo duidelijk en je hebt ze ook zelden samen om te vergelijken. De befkleur van boommarters varieert van oranje tot wit, terwijl zij  bij steenmarters ook wel eens gelig kan zijn. Ook de uitleg over de vorm van de bef is niet éénduidend.
– de kleur van snuit en neusspiegel geeft al meer onderscheid:bij boommarters is de snuit even donkerbruin als de voorpoten, bij steenmarters is die duidelijk lichter van kleur. Bovendien hebben boommarters een donkerkleurige neusspiegel (dat is dat lederachtige “tjoepke” vooraan), terwijl die bij steenmarters bleek tot vleeskleurig is. Ook de beharing van de onderkant van de poten (voetzolen) is verschillend: bij boommarters zijn de teen- en voetkussens minder zichtbaar omdat er meer voetzoolbeharing is. Maar een steenmarter in wintervacht kan t.o.v. een boommarter in zomervacht wel eens voor verwarring zorgen.

In dit geval kan de vindplaats soms een aanwijzing zijn, maar vaak komt het er op neer dat je de bevestiging nodig hebt van iemand die het terrein goed kent en weet heeft van eerdere waarnemingen.

14 gedachtes over “Mag ik u voorstellen…?

 1. AnneTanne 4 mei 2012 / 06:23

  Boommarters, hazelwormen…
  Van biodiversiteit gesproken… zoveel moois heb ik hier nog niet gezien!

  Like

 2. Affodil 4 mei 2012 / 10:18

  Mogelijk hadden de meiden hun boekje mee. 🙂

  Ik zet wat extra info onder het blogje.

  Like

 3. Schoondochter 5 mei 2012 / 13:36

  De meiden hun natuurgidsjes lagen naast hun ‘vakantiebed’ op dat moment… Typisch!
  😀

  Like

 4. Schoondochter 5 mei 2012 / 13:39

  En trouwens nog geen nieuws van de vondeling…

  Like

  • Affodil 6 mei 2012 / 07:14

   Dat vind ik wel een beetje flauw. OK, ze zullen wel hun handen vol hebben maar even een “tijdelijke vrijwilliger” iets laten weten is wel zo beleefd. Niet echt motiverend!

   Like

  • Affodil 9 mei 2012 / 03:43

   Wij hebben een paar jaar geleden een dood moederdier gevonden in Vierves. Ze was waarschijnlijk kort daarvoor aangereden en had duidelijk zogende jongen. We hebben toen het lokale natuurcentrum verwittigd. Die wisten waar het nest zich bevond en hebben de jongen opgehaald om ze met de hand groot te brengen.

   Like

 5. HansDeZwans 10 mei 2012 / 07:13

  Als ik een steenmarter zou tegenkomen, hij zou er niet goed van zijn. Zijn trouwens geschermd door de wet. Maar ik kan er weinig positiefs over vertellen omdat ze maanden aan een stuk mijn kabels doorgebeten hebben van mijn wagen, waardoor de turbo het liet afweten.

  Like

  • Affodil 10 mei 2012 / 07:21

   Als ge dat beest nu eens voorzien had van een paar sappige muizen of zo. En iets beters dan eletriekdraad om een nestje te stofferen…

   Like

 6. koffiemetmelkensuiker 20 mei 2012 / 07:01

  Ochot zeg, dta beesteke … Ik hoop dat het nog een kans heeft gekregen en dat ze het niet aan zijn lot hebben overgelaten!

  Like

  • Affodil 20 mei 2012 / 07:43

   De kids hebben intussen toch een reactie gekregen: de vondeling wordt met de fles grootgebracht en binnenkort uitgezet op de plaats waar hij gevonden werd!

   Like

 7. Menck 21 mei 2012 / 20:58

  Zo’n goeie tien jaar geleden ontdekten mijn madam en ik een hazelworm in onze tuin. Toch even schrikken toen hij vanonder ons houten terras kwam geglipt. Sindsdien hebben we hem nooit meer teruggezien.
  Toffe foto van de boommarter!

  Like

  • Affodil 22 mei 2012 / 06:09

   Onder dat houten terras zal hij in ideale omstandigheden gezeten hebben: warm, vochtig en vrij goed beschut tegen aanvallen. Het is nu ook alweer een paar jaar geleden dat we er nog eentje zagen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.