Tafelgesprekken, deel 1…

Ik had beloofd vandaag Moeder Aarde te vieren, weer of geen weer. Dat het ook binnenshuis kan probeer ik te bewijzen met volgende foto’s. Het zorgt in elk geval voor themageleide tafelgesprekken en tot hier toe heeft er nog niemand aanstoot aan genomen.

Praktische overweging: de volgende keer moet ik eerst de foto’s maken en dan het glas terug leggen want reflecties zijn anders niet te vermijden. Bovendien zit er op één foto bewijs dat ik het glas aan de binnenkant (nog) niet volledig stofvrij gemaakt had. Beginnersongeduld…

Een schuine blik op het geheel:

tafel01 001

Een zeeëgel die we uit een stapel degustatierestanten pikten aan de zuidkust van Corsica, in het gezelschap van een eikapsel van een hondshaai:

tafel01 008

Schelpen, oud en nieuw:

tafel01 007

Voor Moeder Aarde: mother of pearl. Al is de grote oester al wat oud voor zoveel blingbling: ze komt uit een Wase afzettingslaag met zeerestanten van ca. 20 miljoen jaar oud. De haaientanden die een beetje later (ca. 1 miljoen jaar geleden) werden achtergelaten moeten ook nog ergens in een doos liggen maar ik vond ze niet direct.

tafel01 006

Het amfibiënhoekje: terwijl Floor het op Corsica een beetje genant maakte door in Folelli een keer of tien een levende moerasschildpad op te graven en achter ons aan te brengen, verbeet Nicky haar nijd tot ze op het strand van Prunetti het kleine lege schildje vond. De exemplaren van Floor werden uiteraard grondig gefotografeerd voordat ze weer in hun zandkuiltje ingegraven werden. Dat van Nicky mocht mee naar huis zij fier!). En toen slaagden we erin om er zelf ook nog een te vinden. Pas nu -bij het inladen van de schuif en 4 jaar na datum – hebben we gemerkt dat het schedeltje met de tandjes er ook nog in zit…

Links: Testudo hermani (Griekse landschildpad) in miniformaat (ca. 4cm). Ze worden 20-30cm groot. Rechts: Emys orbicularis (Europese moerasschildpad. Ook gesneuveld op jonge leeftijd, maar toch al bijna de volwassen afmetingen.

tafel01 004

Vogels dan: naast de eendenkopjes liggen nu meeuwenschedeltjes. Bij de ene is het snavelkapsel er afgevallen. Het rare kippenboutje dat er bij ligt is eigenlijk een braakbal. De vleugel behoorde ooit toe aan een mus die niet snel genoeg was om uit de klauwen van een roofdier te blijven en de eitjes komen uit een verlaten merelnest. Dat koppel deed het net iets minder succesvol als de ouders van het vliegvlugge jong dat gisteren in ons tuinhuisje gesukkeld was.

tafel01 003

Zoogdieren: een konijnenkopje. De vissenwervel is er een beetje te dicht naast gaan liggen want buiten categorie. Ergens in de dozen boven ligt nog een bruinvissenwervel, maar die moeten we ook nog eens uit de donkere krochten van de kasten opduiken.

tafel01 005

En uiteraard mogen de insecten niet ontbreken. Zij vormen de overgrote meerderheid van het dierenrijk. Het kunstwerk van een mineerkevertje, naast een al even bewonderenswaardig nestje van een solitair wespje.

tafel01 002

2 gedachtes over “Tafelgesprekken, deel 1…

 1. Schoondochter 23 april 2012 / 11:07

  En smakelijk eten! 🙂 Ziet er merkwaardig uit allemaal! Tof!

  Like

  • Affodil 23 april 2012 / 11:43

   Eigenlijk ligt er behoorlijk wat culinair spul bij: eend, oesters, wulken, zeeëgel, … Het is alleen een beetje anders gepresenteerd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.