Tweelingles…

Een mens is nooit te oud om te leren. Ik leer vaak nieuwe dingen bij, enkel en alleen doordat Manlief dingen bijleert. Samen dus, maar niet echt simultaan.

Een paar maanden geleden was het manneke aan een nieuwe computer toe en zijn keuze viel uiteindelijk – na wekenlange deliberaties – op een max van een scherm van DAT fruitmerk. Een ommezwaai in denken en doen. Dat fruit heeft namelijk altijd de naam gehad vééééél gebruiksvriendelijker te zijn dan het anagram van SadoMasochist en dat kan wel zo zijn als je nog moet beginnen, maar als je zo’n 30 jaar jezelf, je brein en je zenuwen gefolterd hebt met de hersenspinsels van ene Bill Gates ben je gebrainwashed en is het toch een hele omschakeling naar de betere (?) Jobs.

Het was een (nog altijd prijzige) tweedehands aankoop, maar je hebt dan wel een scherm als een mega-tv met een kwaliteit om positief duizelig van te worden. Bovendien is dat scherm -naast het klavier en een even mega-ambetante muis- het enige wat je kwijt moet op je bureau.

De software dan. Want het is tenslotte vooral dat wat de twee tegenpolen tot tegenpolen maakt. Manlief is al geleidelijk aan het omtunen. Bij mij gaat het aan een echt slakkentempo vermits ik vooralsnog meestal aan mijn MS-laptop zit te pingelen.

Er zijn mensen die verhuizen als het behang aan vervanging toe is, er zijn mensen die een nieuwe computer kopen als hun softwarepakket aan een upgrade toe is. Ik heb de indruk het bij het rasbeest van mijn wederhelft ook het geval was. Door de vorige eigenaar dismissed omdat er een leeuwse vervanger van het sneeuwluipaard uitkwam (Apple heeft namen voor zijn softwarepakketten die perfect bij mijn ventje zijn interesses passen). Het besneeuwde luipaard had ooit een psychologische beschrijving meegekregen, maar die was niet meer verkrijgbaar in de handel dus gisteren kocht hij een handleiding om de leeuw te temmen (voor € 25,95) en vandaag downloade hij de leeuwenkooi voor amper € 23,99. Voor gehaaide (we blijven het beestig houden) appelvreters zal dat de logica zelve zijn. Wij hebben even met de ogen geknipperd, de schouders opgehaald  en gegrinnikt.

Omdat er (nog altijd) iets schort aan de email van Manlief werd de installatie van de nieuwe roofkat een taak voor twee. Via mijn pc werden de mails gecheckt terwijl het downloaden en installeren bij MacApple gebeurde. En toen begon de show: het pakket ontvouwde zich en wat kwam er tevoorschijn? iWeb!

iWeb begot en Manlief riep mij terstond ter plaatse om uit te leggen hoe je een blog aanmaakt. Nu heb ik intussen al wel enige ervaring met dat soort bezigheden. Vroegtijdig begonnen bij de senioren om alras over te schakelen -via een hosted website waarvan de serverbeheerder al snel failliet ging – naar wordpress waar ik nu nog tot volle tevredenheid zit, dus ik kan al wel een paar tips verstrekken aan beginners.

Het ventje schrok zich om te beginnen een floeren aap toen hij één van de widgets aanklikte en zichzelf zag zitten vloeken via de webcam. Het is natuurlijk altijd handig om weten dat dat ding er in zit… Les 1: laat je kop niet zien op het www. Je weet nooit wie er zin heeft om te schieten of met taarten te gooien.

Je moet Janneke niet noodzakelijk tot Mieke omdopen, maar enige naambescherming is ook nooit weg. ’t Is al lang goed als de mensheid enig idee van de (familie)verbanden heeft. Les 2: nick names gebruiken. Desgevallend noem je het personeel gewoon bij rang of stand, maar je zorgt er voor dat ze nog wel over straat kunnen zonder herkend, in casu nageroepen te worden.

Voor les 3 wachten we tot straks of morgen, want het is tijd om frieten te gaan bakken, het kieken ovenheet te stoken en de tomaten te besproeien met olijfolie en balsamico…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.