Uw broodje gebakken…

Omdat het picknickseizoen er zo stilaan toch begint aan te komen (we hebben zelfs al kunnen oefenen de afgelopen weken) en het toch vooral in de sfeer van dit blog blijft én omdat ik geen zin heb om op 2 blogs een rubriek “recepten” te openen en dan achteraf zelf niet meer te weten wat ik waar genoteerd heb: een recept voor brood dat zich uitstekend leent voor een picknick, een bbq, eigenlijk elke gelegenheid om buiten (en binnen) van een broodmaaltijd te genieten.

Afgekeken van de Hairy Bikers (maar ze zijn voor het recept zelf ook naar Duitsland moeten rei(ij)zen: aardappelbrood. Ik ga het in ’t kort ook eens proberen, want mijn moeder heeft nog in Duitsland gewoond en die bevestigt dat het lekker is en goed bewaart.

Zet 300gr geschilde aardappels op in een ruime pan met koud water (zorg dat ze onder staan, want je hebt het kookvocht ook nog nodig). Breng aan de kook gedurende 15 minuten, zodat ze gaar zijn maar nog niet uiteenvallen.

Giet de aardappels af, maar houd 75 ml kookvocht bij en laat afkoelen tot lauw. Intussen kan u de aardappels al pureren met 1 el zonnebloemolie.

Meng een zakje gedroogde gist met het lauwe kookwater samen met 1 el suiker. Laat een tiental minuutjes staan tot er zich wat schuim begint te vormen op het mengsel. Dat mag nu onder de aardappelpuree geroerd worden.

Nu mag je 1kl fijn zeezout toevoegen en beetje bij beetje 300gr witte bloem (of 100gr volkorenbloem en 200gr witte bloem en 1 extra el kookvocht) onder het aardappelspul mengen. Als het deeg niet meer met een houten lepel kan omgeroerd worden kieper je het op een bepoederd werkblad en bewerk het met de hand tot een stevig klomp deeg. Laat je niet verleiden om er nog wat water bij te voegen, want dan wordt het te kleverig en kan je er geen kant meer mee op.

Kneed nog een tiental minuten tot je een soepel deeg bekomt. Dan leg je de deegbal in een lichtjes met olie bestreken kom en dekt het af met folie. Het moet nu een 45 min rijzen tot ca. dubbele omvang.

Terwijl je de oven voorverwarmt tot 200-220°C sla je het deeg terug en brengt het in de gewenste vorm. Leg op een met bloembesprenkelde bakplaat en laat nog een halfuurtje rusten onder een doek op een warme tochtvrije plaats.

Maak een paar inkepingen bovenop het brood en besprenkel met bv; maanzaad of kummelzaad, zonnebloempitten, … en bak dan af in ca. 35 minuten.

Ik vind het trouwens een leuke manier om de oude aardappels weg te werken op een moment dat het beste van de smaak er af gaat. Een ander recept waar je ook de aardappels-einde-seizoen in kan verwerken: gnocchi. Vrij arbeidsintensief, maar leuk om met de kinderen te doen en het is eens geen pasta. Past goed bij stoofschotels of andere gerechten waar een stevige saus bij hoort.

Kook 800gr geschilde aardappelen gaar en giet ze af .
Laat wat afkoelen. Voeg nu 2 eierdooiers, 2 el boter, zout, peper en muskaatnoot toe en maak een stevige smeuïge puree. Voeg 120gr bloem toe en meng tot een homogeen deeg. Als het deeg nog wat te vochtig is kan je voorzichtig nog een beetje bloem toevoegen. Laat het enkele minuten rusten onder een theedoek.
Neem telkens een stukje deeg en rol het uit tot een lange dunne worst van ongeveer 2 – 3 centimeter diameter. Snij er stukjes uit van 2 – 3 centimeter en rol ze door bloem.
Neem een vork en duw de gnocchi met de brede kant van de vork een beetje in zodat je een soort schelp- of ribbelmotiefje krijgt.
Laat een pan met ruim zout water koken, gooi een kleine portie gnocchi erin en als ze boven drijven zijn ze klaar. Haal ze er met een spatel uit. De gnocchi kunnen direct gegeten worden of ze kunnen in een later stadium opgebakken worden in de pan met een beetje boter en olijfolie.
Indien je gnocchideeg over zou hebben, wikkel die dan in plastiek folie en bewaar in de koelkast.

Advertenties

7 gedachten over “Uw broodje gebakken…

  1. Dat aardappelbrood ga ik eens proberen, maar dan met mijn zuurdesem ipv gedroogde gist, en met roggemeel ipv tarwebloem. Als het er van komt, laat ik wel eens iets weten!

    Like

    • Ik zou ook wel graag met zuurdesem werken, maar Manlief zijn darmkes kunnen daar blijkbaar niet goed tegen. Ik zal ook mijn recept voor focaccia eens terug onder het stof uithalen. Dat ga ik binnenkort toch nodig hebben.

      Like

  2. Een tijdje geleden ging het in de klas bij L. over in welke producten aardappelen zitten waarop ons meid: ‘in gnocchi…’ De juf had er echter nog nooit van gehoord! Daags nadien vertrok dochterlief met het kookboek van mama om de bewijzen te leveren dat dit een gerecht is op basis van aardappelen en niet alleen op basis van bloem. We hebben de juf niet meer gehoord!

    Like

  3. Zoals deze week bijvoorbeeld:
    – gisteren: aspergesoep – spaghetti ala carbonara
    – vandaag: zelfgemaakte schnitzel + brocolli + krieltjes
    – morgen: groententaart + boerenkool
    – overmorgen: chili con carne (dit kende de juf ook al niet, stel je voor…) ‘Noem eens een gerecht met bonen in!’ Waarop L.: ‘chili con carne’… ???

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s