De werf …

Ik heb het vroeger al over onze “werf” gehad. Niet dat wij (alweer) aan het verbouwen zijn. Nee, jaarlijks proberen we de vogels in de tuin een beetje behulpzaam te zijn bij het vinden van nestmateriaal. Niet helemaal zonder eigenbelang want als je ook nog nestkasten ophangt in de tuin is de kans wel groot dat zij het zich ook wat gemakkelijker maken en met het materiaal uit de werf in de dichtstbijzijnde vrije vogelwoning intrekken. Voorzie je bovendien ook nog insecten lokkende en vruchtdragende planten en een bescheiden voedselplankje met zaden, dan kan het niet meer fout gaan.

De materialen:

De werf van dit jaar zal een heel speciale zijn (voor ons dan). Ze zal gevuld zijn met de laatste ruiharen van hond Nicky, die recent naar de eeuwige jachtvelden vertrok. Voor zij die nog in het bezit zijn van een gezonde viervoeter: u weet nu waar u met de uitgekamde haren naartoe kan.

vogelwerf 004

Ook nuttig: restjes gedroogd mos uit bloemstukken, eindjes breigaren en afvalletjes van zachte stof (liefst natuurlijk materiaal) die uitgerafeld zijn, … Met een beetje fantasie kan iedereen hier nog wel aanvullingen op bedenken. Zorg er zeker voor dat de vezels niet te lang zijn, zodat de jongen niet verstrikt geraken!

vogelwerf 003

Nu siergrassen op het punt staan om nieuwe groene sprieten te maken, kunnen de oude resten van vorig jaar verwijderd worden.

vogelwerf 002

Sisalkoord leent zich ook uitstekend voor dit doel.

vogelwerf 005

Al die stoffering kan je aanbieden in een voedercilinder of – als je er geen op overschot hebt – simpelweg in een aan meerdere kanten geladderde dameskous:

1. Het mos komt eerst. Breek de klompjes niet te klein als je een cilinder gebruikt zoals op de foto, want dan valt alles door de gaten op de grond.

vogelwerf 006

2. Hierop komt het droge gras. Belangrijk is ook dat de materialen niet te vast aangedrukt worden, of alles komt in één ruk naar buiten. Plantenresten beginnen dan ook gemakkelijk te rotten doordat er geen lucht tussen kan om ze droog te houden.

vogelwerf 007

3. Sisalkoord. Maar je mag gerust ook van dat rood-witte of tricolore katoenkoord gebruiken. Er zijn zelfs vogels die daar de voorkeur aan geven. Zit er in onze tuinvogels ook een stukje paradijsvogel?

vogelwerf 008

4. Hét verwenmateriaal voor de eitjes en kuikens: zijdezachte haren. Als je na het broedseizoen de nestkasten schoonmaakt, herken je duidelijk het kamerbreed tapijt dat jouw viervoeter geleverd heeft.

vogelwerf 009

5. De oogst aan lapjes was karig dit jaar. Kleindochter1 wou toch een poging wagen met een trui in machinebreiwerk, maar de bijdrage is eerder symbolisch.

vogelwerf 010

6. De “Vogel-doe-het-zelf”-zaak is klaar voor de officiële opening. Een stevige haak om de cilinder aan op te hangen en we zijn vertrokken. Een kous heeft het voordeel dat ze aan een fijne tak kan hangen. De dikkere takken zullen nu vrij snel door bladeren aan het oog onttrokken worden en dan is de lol voor u er af.

vogelwerf 012

En jammer genoeg moest ik toen de baan op, want binnen het half uur hing de cilinder naar het schijnt vol klanten. Dat zal nog wel een paar weken zo blijven, dus die foto’s ga ik zeker nog kunnen maken…

2 gedachtes over “De werf …

    • Affodil 1 april 2019 / 22:34

      Gewoon eens goed gekeken toen ik een nestkast leegmaakte. En gezorgd dat er een mooie variatie aan structuur voorradig was in “de werf”. We hadden toen een stelletje mezen in de tuin. Dat mannetje was zo’n stoere bink! Die kwam gewoon over mijn schouder meekijken als ik de honden aan het borstelen was. Op ’t einde van het seizoen moest ik gewoon de borstel ophouden en dan kwam hij de haren er uit pikken.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.