(Vogel)vrij…

Een greep uit de krantenkoppen alleen al van De Morgen van vandaag:

Aantal wolven in Duitsland stijgt in sneltempo

Tegenover 2010 is het aantal wolven in Duitsland al verdubbeld: er zijn er nu zeker 100 à 120! Al eens gekeken op een kaart hoe groot Duitsland is? En hoeveel bossen daar nog zijn? En wedden dat men binnen de kortste keren weer Roodkapje en de Zeven Geitjes gaat laten opdraven om een bloedjacht te verantwoorden?

Nieuwe gezinsvakanties: Giraffen doodknallen

Intussen is in Zimbabwe, Zuid-Afrika en Namibië het giraffenbestand sinds 1988 ruim gehalveerd. En net nù denken westerse ouders met volslagen verneukte hersens dat het afknallen van deze dieren een noodzakelijk educatief verantwoord element van een gezinsvakantie is. Diegenen die hun zakken vullen met het bloedgeld komen aandraven met van die nepbeweringen dat dit enkel afschot van overtallen betreft.

En ééntje van gisteren, uit dezelfde gazet:

Laat de vos niet in de steek

In Brussel is er een Schauwe Vlieghe op het onnozele idee gekomen om de vos het hele jaar door vogelvrij te verklaren. Binnen een straal van 500m van een kiekekot mag een vos afgeknald worden op om het even welk tijdstip.

Om te beginnen loopt er in heel Vlaanderen niets rond met een jachtgeweer dat enig idee heeft hoeveel 500m is. Ze kunnen nog niet tot 7 tellen, hoe zouden ze tot aan 500 geraken? En ik kan het weten.

Toen een jaar of 10 geleden onze honden eens uit de tuin in het achterliggende veld ontsnapt waren, stond er binnen de kortste keren zo’n “echte man” voor de deur. “Of ik het dan zo leuk vond dat onze honden het hazenbestand decimeerden? Dat het de schuld was van onze honden dat “ze” (de jagers) al ruim 7 jaar moesten wachten tot er genoeg hazen in dat lapje veld zaten om er nog eens één te mogen schieten! Dat er nu 5 zaten (op een stuk wei van een kinderzakdoek groot) en dat “ze” (de jagers) het niet gingen toelaten dat onze honden (ja diezelfden!!!) weer die hazen gingen pakken, zodat “ze” (de jagers) wéér eens geen haas mochten schieten. Dat “ze” dan wel op onze honden gingen schieten!”

Ik heb hem laten razen tot hij geen stinkende adem meer had en heb toen gevraagd of “ze” (de jagers) efkes een secondje konden wachten? Ik ben de reispassen van Floor en Nicky gaan halen in de bureaula en heb gevraagd of “ze” (de jagers, ja diezelfden!!!) eens hardop de leeftijden van de honden konden oplezen? Floor was toen 3,5 en Nicky net geen 5…

Om maar eens over een andere jachtregel te spreken: vliegend wild mag niet aan de grond geschoten worden. Toch heb ik ooit aan mijn keukenraam gezien hoe zo’n “echte man” zijn zoon (een snotneus van een jaar of 10) “les” gaf in jachttechnieken. Hij zette een keef (rieten mand) met een vetgemeste fazant zó dat de opening pal tegenlicht gericht was. Terwijl hijzelf op een meter of 5 van de kooi ging staan gaf hij de jager-in-spe bevel de deur open te gooien. De fazant liet -om begrijpelijke redenen- eerst even op zich wachten, wat in een handvol steentjes op het dak van de kooi resulteerde. Toen het arme beest van schrik een pas naar vóór deed en kompleet verblind met de ogen tegen de zon zat te knipperen, werden de pluimen van zijn gat geschoten. Niet eens nodig om hem in de keef te gooien, hij was er niet uit geweest!

Nog één om het af te leren, opnieuw uit De Morgen van gisteren:

Termont wil landelijk verbod vuurwerk en wensballonnen

Die wensbalonnen, daar kan ik mij in vinden. Maar dat vuurwerk? Dat ze dat eens gebruiken om in “de echte mannen” hun bilspleet te duwen!

Advertenties

3 gedachten over “(Vogel)vrij…

  1. Jammer van die opmerking over dat vuurwerk… Ik had je bijna gelijk gegeven. Maar dat is dus weer voorbij. Niet georganiseerd sporadisch vuurwerk is een pest, en dit voor mens en dier. Bvb: Onze kat krijgt bijna iedere keer terplekke een hartstilstand als ze dat hier te pas en te onpas opsteken.

    Like

    • Toegegeven, het is nogal sterk uitgedrukt. Maar dat is nu eenmaal wat jagers en hun slippendragers in mij naar boven halen. En dat zegt dan ook al veel, als je het slechtste in een mens boven water krijgt. Maar sinds ze -toen ik hoogzwanger was van onze jongste- vanop een paar meter in de richting van mijn man schoten (1,82m met een knalrode KW, dus niet onzichtbaar) terwijl hij over de schapenwei (mét schapen!) liep, kan ik hen het licht in hun ogen niet meer gunnen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s