Intelligentie vs hormonen …

Van kraaiachtigen hoor je vaak zeggen dat ze enorm intelligent zijn. En dat is niet helemaal onterecht, want er zijn inderdaad rappe gasten bij.

Maar een week of wat geleden begonnen we toch aan dat statement te twijfelen. In het tuincentrum hadden we in de pet-afdeling een aantal plastic vogels gezien. Uilen, kleine zangvogels, maar ook kraaien. Met je neus er bovenop zag je uiteraard dat het namaak was, maar als je ze van op afstand bekijkt lijken ze toch levensecht. Houding, kleur en afmetingen kloppen perfect.

Manlief tekent graag dieren en omdat ze toch wel redelijk van prijs waren, nam ik zo’n kraai mee bij wijze van grap. Die kon hij dan dicht bij zijn tekentafel aan het tuinhuisje in de grond steken en zo natekenen.

Zo gezegd, zo gedaan. Maar toen we aan tafel gingen en achteraf nog wat gingen opruimen, waren we het hele namaakbeest vergeten. En dat hebben we geweten!

De volgende ochtend werden we bij het eerste licht (en dat is momenteel héél vroeg, vooral op een zondag!) gewekt door het woedende gekras van een stelletje kraaien, die “onze” vogel te lijf gingen. T.t.z. het mannetje deed het zware werk terwijl het vrouwtje aan de kant stond te supporteren.

Je houdt de furie niet voor mogelijk. Hij zat bovenop de rug van de nepvogel en hakte als bezeten met zijn stevige snavel op zijn vermeende concurrent in. Toen dat niet hielp sprong hij op de grond en ging aan de staart sleuren. En zij intussen maar van jetje geven! Na een hele tijd is hij er toch in geslaagd zijn tegenstander te vloeren. En daar moet je dan bij bedenken dat die met een pin van zo’n 30-40cm in de grond stak!

We hadden het hele gebeuren vanuit bed in de gaten gehouden en ons zitten afvragen hoe het kwam dat het mannetje niet doorkreeg dat zijn slachtoffer geen echte, maar een plastic concurrent was. Maar daar hield onze verbazing niet op want de daaropvolgende 3 ochtenden herhaalde zich het tafereel.

Hadden de hormonen de territoriumdrift tot een onverstandige hoogte gedreven? We hebben de namaakkraai maar binnen gehaald, want we vreesden dat het stelletje herrieschoppers teveel tijd en krachten in het schijngevecht gingen steken, ten nadele van eventueel kroost (ook kraaien hebben rechten).

In de herfst -als we geen gezinsdrama’s meer kunnen uitlokken, herhalen we het experiment. Eens zien of het verstand het dan van de driften gaat winnen…

Een gedachte over “Intelligentie vs hormonen …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.