Friese vondsten…

Hey NIDK, op een wandeling vorige week in Lauwersoog zag ik deze prachtige … ja, wat is dat ? Ik dacht een zwam, heel mooi, ongeveer 7 cm groot… fel fel oranje… Jij weet het vast wel 🙂

zwam Friesland
Het was hier een tijdje stilletjes wegens familiale en werkomstandigheden, maar met zo’n vraag en zeker met zo’n mooi onderwerp kan ik niet anders dat onmiddellijk weer in actie schieten.
Ik moet wel eerst een voorbehoud maken: paddestoelen en zwammen zijn een héél speciaal en vaak moeilijk onderwerp. Sommige soorten zijn enkel aan de sporen en dan nog onder de microscoop te herkennen. Het is dus altijd een beetje nattevingerwerk, vooral als je zelf niet de getuige/vinder was.
Maar in dit geval durf ik wel een vrij veilig gokje wagen en stellen dat het hier om de gele trilzwam gaat.
Even kijken wat daar zo allemaal over te vertellen valt:
Gele trilzwam (Tremella mesenterica)
In het winterhalfjaar kom je vooral trilzwammen in bloei tegen. Wat nog niet wil zeggen dat je ze enkel in die periode kan aantreffen.
Als het begint te dooien komen de vruchten uit kieren en spleten in de schors van de takken/stronken waar de zwam zich in heeft gevestigd. De vruchtlichamen (2-10cm) zijn geleiachtig van structuur en hersenvormig opgewonden.
Wanneer het een tijdje droger wordt, verschrompelen ze en worden hoornachtig hard of taai. Maar slaat het weer opnieuw om en wordt het vochtig, dan komt de oorspronkelijke geleiachtige structuur terug.
In Nederland is de gele trilzwam vrij algemeen. In Friesland kan je hem om deze tijd van het jaar dus zeker vinden. Bij ons in België is het eerder een zeldzaamheid. Ze groeien bij voorkeur in elzen, essen en beuken, maar op de foto meen ik een berkenstam te herkennen, wat zeker niet onmogelijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.