Een hooimadammeke…

Misschien woont er binnenkort wel een hooimadammeke bij ons. Ik heb haar in elk geval uitgenodigd om bij ons te komen koken.  Ze kan dat naar het schijnt heel goed en vooral heel energievriendelijk.

Ze is familie van meneer Hooikist die vroeger veel ging kokerellen. Die kon wel een ferme ketel stoken, hoor! Voor een heel boerengezin en als het moest nog met de knechten en meiden er bij. Het enige wat je moest doen was die ketel eerst goed heet stoken en dan mocht je hem bij Hooikist op schoot zetten. Hij legde er dan zijn muts op en bleef geduldig zitten tot het eten gaar was. Zonder nog vuur te moeten maken, zonder nog hout of turf te verbruiken. En als er eens een paar wat laat van het veld af kwamen was het eten nog lekker warm.

En daar is dat hooimadammeke dus een afstammelinge van. Natuurlijk is ze een beetje frêler en kleiner van stuk en dus moet je bij haar niet met een grote ketel afkomen, maar een klein panneke zoetemelkse pap of een potje soep of hutspot kan ze wel aan. Of rijst of groenten.

Ik vind haar best wel een charmante verschijning zo met haar blauwe of rode geruite schort om. Zo écht een landelijk figuurtje waar je vrolijk van wordt. Altijd goed gezind en met een heel warme persoonlijkheid.

Wanneer, en vooral waarom, is het contact met de familie Hooikist ooit afgesprongen? Zijn al die koudglanzende roestvrijstalen kikkers in de keuken dan zó veel (milieu)vriendelijker?

(Zie voor meer info: http://www.landleven.nl/magazine/acties/article/885/landleven-geeft-60-hooimadams-weg  en op http://www.hooimadam.nl/ )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.