“Bergen” in ons vlakke land…

Opnieuw een vraagje via FB:
“Hoe komt het dat overal molshopen verschijnen? Het is toch nog helemaal geen lente?”

Molshopen worden inderdaad ook met het begin van de lente geassocieerd, maar dat is niet helemaal terecht. Ze gaan veeleer samen met de dooi, en die is er momenteel wél.

Mollen leven voornamelijk ondergronds, dus het lengen van de dagen gaat grotendeels aan hen voorbij waar het het aantal uren daglicht betreft. Waar ze wel heel gevoelig voor zijn is de wisseling van de bodemtemperatuur en dat is wat zich nu voordoet.

Voor alle levende wezens (de mens niet te na gesproken) geldt dezelfde vuistregel: zorg dat je zo dicht mogelijk bij je voedselbron blijft, dan moet je niet zo ver van huis gaan shoppen. Dieren zorgen er bij intuïtie voor dat hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk  is. Voor een mol betekent dat dat hij in de grond een gangenstelsel maakt van zo’n 250m lang (bedenk wel dat het beestje zelf amper 15cm wordt, dus dat is al een hele prestatie!). Hij hoeft dan slechts regelmatig door zijn gangen te patrouilleren om de oogst op te halen. Zien doet hij de wormen, larven, torren en ander lekkers niet of nauwelijks, maar ruiken doet hij ze des te beter.

Nu hebben de prooien van de mol de hele sneeuw- en vrieskou in de grond onder de vrieslijn doorgebracht om aan de winterse temperaturen te ontsnappen, maar met de dooi komt ook het dooiwater.

De grond was in het najaar al degelijk verzadigd, de plotse overload aan dooiwater vult de laatste gaatjes en wie niet wil verdrinken moet bovengronds zien weg te komen. De mol moet dus volgen om 2 redenen: zijn gangenstelsel komt waarschijnlijk ook helemaal onder water te staan én zijn etenswaar gaat er vandoor.

Vandaar dat dus nu al nieuwe molshopen verschijnen. De mol graaft zich een doorgang of een nieuw gangenstelsel en moet de uitgegraven aarde ergens dumpen.

Het gezegde “maart is mollenmaand” klopt derhalve niet helemaal. Het is gewoon sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. En met het verschuiven van de seizoenen (de laatste jaren lopen we gemiddeld toch al een dikke maand vóór) zal je dus steeds vroeger mollen kunnen spotten. Meestal enkel dankzij hun hopen aarde, maar héél soms, als je geluk hebt, kan je zijn neusje even naar buiten zien komen. Als je dus een molshoop “in beweging” ziet, probeer stil te staan en te wachten. Het zou kunnen zijn dat het diertje even lucht komt happen. Een enkele keer moet het zelfs een eindje bovengronds verder, want het valt wel eens voor dat er een hindernis in een gang zit. Maar dan moet je écht veel geluk hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.