De zon speelt verstoppertje…

Wie nog eens een gedeeltelijke zonsverduistering wil meemaken, moet maar hopen dat het morgen helder weer is. Vanaf 8:45 zou je dan getuige kunnen zijn van een 77% verduistering door de maan. Een goed halfuur later is de eclips op zijn hoogtepunt.

Wie er echt met de neus bovenop wil zitten en zelf geen telescoop ter beschikking heeft, kan tussen 8:00 en 11:00 terecht bij Volkssterrenwacht Urania in Hove. Maar ook zonder een telescoop moet het te volgen zijn. En de weersvoorspellingen zijn gunstig.

Denk er wel om dat tegen het hoogtepunt van het spectakel het zonlicht te sterk is om er onbeschermd naar te kijken en dat je ernstig letsel kan oplopen als je dat toch doet!

Mis je de boot, dan moet je wachten tot in 2090 om er nog eens bij te zijn…

Nog meer fraais is er vanavond en morgenavond te zien op BBC2 om 21:00 (onze tijd). Dan wordt het programma Stargazing Live uitgezonden. Wie vanmorgen op tijd wakker was, kon daar al één en ander over horen in De ochtend op Radio1.

In dit programma wordt o.m. veel aandacht besteed aan het Andromedamelkwegstelsel. Deze melkweg wordt algemeen beschouwd als het tweelingbroertje (of is dat een zusje?) van onze eigen melkweg.

Een aantal Vlaamse sterrenkundigen (o.a. professor Maarten Baes van de UGent) hebben bijdragen geleverd aan het in kaart brengen van het stelsel met het HELGA-project. Toch iets om trots op te zijn. Chauvinisme met mate moet kunnen, nietwaar?

Meer over de sterren en wat er van te zien is op : http://www.bbc.co.uk/programmes/b00wnvpf

Advertenties

2 gedachten over “De zon speelt verstoppertje…

    • In Antwerpen bleef de zon net achter de rand van de wolken zitten. Jammer, want vanop de 7de verdieping had ik de perfecte uitkijkpost en nog een mooie skyline om mee te pakken in de foto’s.

      Oh Well, in 2090 beter… 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s