De menukaart…

Wat schaft de pot zoal ten huize NIDK?

We proberen voor elk wat wils op de kaart te plaatsen: zaden voor kleine en grote bekjes, noten (liefst met een hoog vetgehalte), appels, vet,  maar ook eiwitrijk voedsel voor de gasten die normaal op een insectenmenu gericht zijn.

Vorig jaar probeerden we voor het eerst met gedroogde maden (te vinden in de betere pet shop). We konden de voorraad niet snel genoeg aanvullen naar de zin van merels, spechten en andere fijnproevers. Dit jaar wil ik hen dat aanbod niet onthouden, maar uit de houtvoorraad na de kap heb ik 2 robuuste stukken berkenhout gerecupereerd. Een haak aanbrengen bovenin om het blok aan op te hangen en dan de zijkanten vol gaten boren met een dikke boor.
denken aan de lente 002

denken aan de lente 001

Dan moet je wel een beetje geduld aan de dag leggen: in de gaten worden de larven verstopt onder een propje vet. Zo worden de lekkernijen niet teveel op de grond gestrooid waar ze vertrappeld worden of snel bevriezen en blijven ze ter beschikking van de echte liefhebbers. Mogelijk moet er nog een zitsteuntje aangebracht worden voor de merels en lijsters die niet zo handig zijn in het boomklimmen als de spechten. We wachten even af. De ervaring zal ons ongetwijfeld leren hoe we deze truc nog kunnen verfijnen.

voeder 001

voeder 002

Van de vorige jaren heb ik nog een paar uitgeholde kokosnoten overgehouden. Ze waren gevuld met vet met zaden erin. Toen ze helemaal leeg gegeten waren, heb ik ze laten hangen en stopte ik er dagelijks een paar geopende noten, wat brood of wat zonnebloempitten in. Mezen en roodborsten vinden dit een prachtig idee en ook vinken, die normaal liever op de grond eten omdat ze niet zo behendig zijn met voederkokers, kunnen hier in gaan zitten om zich vol te proppen.

Diezelfde vinken zie je meestal onder een koker of voederplank waar mezen aan de gang zijn. Deze laatsten zijn echte verkwisters en gooien al wat hen niet aanstaat overboord. De vinken vinden dit dan weer helemaal niet zo erg, want zij blijven liever met beide pootjes op de grond om te eten. Zij zorgen er met veel enthousiasme en smaak voor dat er weinig of niets overblijft voor muizen en ratten.

Een paar appels in de fruitschaal die een beetje te rijp geworden zijn? Haal de appelboor boven en rijg de appels dan aan een stuk geplastifieerd stug metaaldraad. Snij het “kontje” van de appels, zodat de vogels wat meer grip hebben op de vrucht en hang ze tegen een muur of een boom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.